Szakmai Hírlevél

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
 
 
 
   
  Lehetőségek a falusi turizmusban képzés  
 
  NTAK visszamutató felület használata  
 
  Kötelező minősítése a hazai szálláshelyeknek  
 
  Aktualitások a hazai turizmus irányításból  
 
 
 

Próbálja ki az NTAK visszamutató felületét

Szövetségünk segédletet készített a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adat visszamutató felületének használatáról. Az új felület segítségével egy adott régióban a hasonló szálláshely típusba tartozó többi szállás együttes adata található meg. Az útmutatót a gombra kattintva érik el honlapunkon!

Útmutató megtekintése

ÚJ: Pártoló tagság

Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt! Ha megyéjében nem működik falusi turizmussal foglalkozó megyei szervezet, akkor Központi Irodánkhoz is csatlakozhat, hogy a tagság előnyeiben részesülhessen (ARTISJUS). Megyei szervezeteink listája a honlapunkon elérhető. Amennyiben érdekli a lehetőség, jelentkezzen Ön is!
Pártoló tagság feltételei
 
 
 

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A FATOSZ tagságnak köszönhetően számos kedvezményben lehet része: 
HASZNÁLJA NAPRAFORGÓIT – A napraforgók amellett, hogy a szálláshely minőségét jelölik, kiváló marketingeszközök is egyben. A tudatos turisták körében egyre ismertebb szimbólum a napraforgó, így sokak utazási döntésében szerepet játszik, hogy a kiválasztott szálláshelynek van-e napraforgós minősítése. 
KEDVEZMÉNY AZ ARTISJUSNÁL – Az ARTISJUS és a FATOSZ külön megállapodásának köszönhetően  tagjaink töredék áron letudhatják éves szerzői jogi fizetési kötelezettségeiket a TV-készülékek, rádió stb. után. A új megállapodás értelmében a szolgáltatóknak csak 4 havi díjat kell fizetni a  a 12 havi helyett, amely hatalmas anyagi előnyt jelent a tagjaink számára. 
További információért és a kedvezmények részleteiért látogassanak el a weboldalunkra

 

 
 
 
 

Kötelező szálláshelyminősítés feltételei

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell:

Magánszálláshely és egyéb szálláshely esetén 2023. január 1-ig!

Új szálláshely létesítése esetén a kötelező minősítés megszerzése az első lépés, ezt követően van mód a jegyzőtől kikérni a működési engedélyt.

Bővebb információ elérhető az alábbi oldalon: https://szallashelyminosites.hu/

Kérjük partnereinket, hogy bármilyen kérdés vagy probléma felmerülése esetén vegyék fel a kapcsolatot a központi irodánkkal e-mailes és telefonos elérhetőségeinken.

 

 

 

 

 
 
 
 

 

Ősszel ismét indul a lehetőségek a falusi turizmusban képzés
Képzésünk célja a szakmai felkészítés, kezdő falusi vendéglátók és vidéki szolgáltatóként tanyagazdaságot, farmgazdaságot működtető magánszemélyek, kis- és mikro vállalkozások számára. Olyan kreatív ismeretek és alkalmazások elméleti és gyakorlati elsajátítása, amely a felnőttképzésben résztvevő személy általános műveltségének, személyiségének és kompetenciáinak fejlődését eredményezi. 

Célcsoportunk a falusi vendégfogadók, a falusi turizmus, mint szolgáltatói tevékenység iránt érdeklődők, akik most tervezik bekapcsolódásukat a vendégfogadásba, vagy szeretnék ismereteiket elmélyíteni. 

Amennyiben csatlakoznának következő képzéshez, küldjék el a kitöltött jelentkezési lapot az alábbi e-mail címregyakornok.fatosz@gmail.com

További információért látogassanak el a honlapunkra vagy keressenek elérhetőségeink egyikén. 

Az utolsó helyek a szeptemberi képzésre még elérhetők! Ne maradjon le a lehetőségről!
 
 
 

Rókusfalvy Pál kormánybiztos

Július 1-től Rókusfalvy Pált a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztossá nevezték ki. Feladata többek között a 2023-2026 közötti időszakra szóló Nemzeti Bormarketing Stratégia kidolgozása és megvalósítása. Közreműködik a közösségi bormarketinghez kapcsolódó, központi költségvetési források biztosítását szolgáló döntések, illetve a közösségi bormarketinget érintő kormányzati döntések előkészítésében és végrehajtásában is; továbbá eredetvédelmi javaslatokat fogalmaz meg az ágazati szereplők részére.

Teljes cikk

IGYUTAZUNK

Új információs honlapot indít az MTÜ, amelyen cikkeket, híreket, tanulmányokat tesz közzé a rendelkezésére álló adatállományok alapján. Az oldal látványos vizualizációkon mutatja be a valós idejű be- és kijelentkezéseket, a legnépszerűbb városok iránti belföldi keresletet, akár csak a küldőpiaci mozgásokat. A honlap célja, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ és más adatforrások alapján a sajtónak, az önkormányzatoknak, illetve minden érdeklődőnek naprakész képet mutasson a hazai turizmusról.

 

Teljes cikk

CheckInn Online Piactér

A CheckInn Online Piactér egy új, turisztikai szolgáltatóknak szóló, felhasználóbarát, térképalapú kapcsolatépítő felület. A megfelelő partneri együttműködések kialakítása különösen fontos lehet az egész szektor számára. Ezt a kohéziót kívánja erősíteni az új, díjmentes platformjával az MTSZA. A weboldalon a regisztráció során az adott cég a szükséges adatok megadásával lehetőséget kap arra, hogy ingyenesen hirdethesse vállalkozását. Ezen felül ő maga is láthatja a már beregisztrált felhasználókat.

 

Teljes cikk

KSH - MTÜ

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésének eredményeként a szálláshely-szolgáltatók és az önkormányzatok számára megszűnik a korábbi kettős turisztikai célú adatszolgáltatás, az egységes adatforrás a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lesz. A jövőben az MTÜ által létrehozott és működtetett NTAK adatait használja a KSH a szálláshely-szolgáltatással összefüggő adatelőállítása során. Az erről szóló együttműködési megállapodást a napokban írták alá a KSH és az MTÜ vezérigazgatói.

Teljes cikk
 
 
 

 

A Magyar Turizmus Akadémia ősszel is várja a hallgatókat

Értékesítési és marketing képzéseik során olyan eszközökkel és módszerekkel gazdagodhatnak, amelyek által:

  • professzionális értékesítési folyamatokat és elkötelezett ügyfélkapcsolatokat alakíthat ki az önismerete növelésével
  • tovább fejlesztheti profi, ügyféltípusokra szabott kommunikációját
  • cége online és közösségi média jelenléte hatékony és eredményes lehet

Értékesítési és marketing készségfejlesztő képzések részletei és a jelentkezési felület az adott képzéshez tartozó linkre kattintva megtalálhatóak: https://www.turizmusakademia.hu/

 
 
 
 
KATA törvénymódosítás
2022. július 12-én délután megszavazta a Parlament az új KATA-törvényt, melynek értelmében a jövőben csak magánszemélyektől lehet bevétele annak, aki ezt az adózási formát választja. A frissen elfogadott törvény szerint csak az maradhat katás vállalkozó, aki kizárólag magánszemélyeknek és őstermelőknek értékesít terméket, valamint nyújt szolgáltatást.

 

Az „új KATA”

évi 18 millió forintos bevételi határig lesz igénybe vehető,
a mértéke havi 50 ezer forint lesz,
csak a lakosságnak szolgáltató, értékesítő, főállású egyéni vállalkozók választhatják (a bt.-k nem),
azaz a kisadózó vállalkozóknak – a taxisok kivételével – csak magánszemélyektől származhat bevételük, cégektől nem,
az sem választhatja majd a KATÁT, aki ingatlant ad bérbe, illetve üzemeltet.

A taxisokat azért mentesítették – olvasható a minisztériumi közleményben –, mert esetükben a szolgáltatás jellegéből adódóan kivitelezhetetlen lenne, hogy kizárólag a lakosságnak szolgáltassanak.

Az új előírások néhány hét múlva, szeptember 1-jén hatályba is lépnek, a KATA választásáról szóló nyilatkozatokat pedig legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz.

Azok, akik nem kívánnak élni az új KATA lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Nekik több idejük lesz az átállásra, ők ugyanis október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

Amint újabb információink vannak, azonnal közzétesszük oldalainkon! 

 
 
 
 

A júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előtti szintet
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja. Júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15%-kal meghaladta a 2019-es rekord évet.
Európában egyedülálló módon az NTAK-ban minden hazai szálláshely forgalma naprakészen látható. A rendelkezésre álló adatok alapján júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50%-kal magasabb, mint a tavalyi érték. A belföldiek 15%-kal, a külföldiek 3-szor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15%-kal magasabb a 2019-es eredménynél.
A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23%-a köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28%), ezt követi Mátra—Bükk (7%), Debrecen és térsége (6%), Budapest környéke (5%) és Bük-Sárvár (4%).
Szálláshelytípus szerint a szállodák (42%) mellett a magán- és egyéb szálláshelyek (37%) voltak a legkeresettebbek. A vendégek 7%-a kempingben, 6%-a panzióban, 5%-a közösségi szálláshelyen, 2%-a pedig üdülőházban szállt meg.
Az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több mint a tavalyi év első félévében mért eredmény. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint a tavalyi év első felében. Így összességében csak 9%-kal marad el az első félév teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első félévének eredményétől. Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.
Júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.

 

 

 

 

 
 
 
 

Turizmus Konjuktúra Index első eredményei

A Turizmus Konjunktúra Index júniusban +6 ponton áll (–100 és +100 közötti skálán értelmezve), amely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői már csak enyhe konjunktúrát érzékelnek. Ráadásul a nyár ellenére ez az érték májushoz képest 6 ponttal csökkent.
Az elemzők szerint ennek hátterében elsődlegesen az áll, hogy a magyar lakosság előzetes költségtervei főként az inflációs hatások (ami mögött az orosz–ukrán konfliktus és a euró–forint árfolyam kedvezőtlen hatásai állnak) miatt átárazódnak és egyebek között a turisztikai kiadásokból is lefaragnak.
A szálláshely-szolgáltatásban +4 pont (májushoz képest 8 pontos visszaesés), a vendéglátásban +4 pont (10 pontos visszaesés), az egyéb turisztikai szektorokban pedig +11 pont (4 pontos emelkedés) volt a konjunktúra index értéke 2022 hatodik hónapjában.
Létszámkategóriák szerinti bontásban a konjunktúraindex értéke a 15 főnél többet alkalmazó cégek esetében a legmagasabb (+8 pont), ugyanakkor májushoz képest csökkent. Az alacsonyabb létszámmal működő kategóriákban inkább stagnálásközeli állapot jellemző.
Enyhülő munkaerő-kereslet: A foglalkoztatotti létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest +10 ponton áll, mely lassú ütemben növekvő munkaerő keresletet mutat. A mutató mindhárom alszektorban pozitív, ezen belül is leginkább a szálláshely-szolgáltatásban, legkevésbé pedig az egyéb turisztikai alszektorban. A foglalkoztatott létszám alakulása a következő három hónapra vonatkozóan +9 pontot jelez, mely enyhe túlkeresletet jelent, enyhébbet, mint májusban. A mutató értéke egy hónap alatt 13 pontot csökkent, amely azt jelenti, hogy a cégek növelik ugyan az állományukat, azonban a bővülés mértéke csökkenő. A júniusi index érték két alszektorban, a vendéglátásban és az egyéb turisztikai szektorokban pozitív, míg a szálláshely-szolgáltatás reprezentánsai inkább stagnálást várnak. Ez az index júniusban kissé meghaladta a GKI EU számára végzett konjunktúrakutatásában mért, szolgáltatási szektorra számított index értékét (+6), ugyanakkor megegyezett a nemzetgazdasági átlaggal.
Vállalkozások üzleti helyzete: A vállalkozások átlagos üzleti helyzete az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest javult, +26 ponton állt júniusban. Májushoz képest azonban 4 ponttal csökkent a mutató értéke. A mutató mindhárom alszektorban pozitív, de a vendéglátásban a legalacsonyabb. Az üzleti tevékenység eredményének indexe a következő három hónapra a jelenhez képest +14 ponton áll, mely közepesen erős javulást jelent, ugyanakkor az előző hónapban zajlott felméréshez képest romlást. A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 50 százaléka növekedést vár a vendégéjszakák számában, míg a vendéglátásban működők 38 százaléka vár vendégforgalom-növekedést.
Növekvő működési költségek: A turisztikai cégek 85 százaléka működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan, míg a fennmaradó 15 százalék szerint nem változtak e költségei. A költségnövekedés átlagosan 21 százalékot tett ki. A cégek 80 százaléka számolt be szolgáltatási árainak növekedéséről az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az áremelkedés átlagosan 14 százalékot tett ki. A következő 3 hónapban a cégek 35 százaléka tervez emelni, utóbbiak döntő többsége a közelmúltban is emelt és a közeljövőben is emelni fog.
 
 
 
 

 Az ARTISJUS jelentősége

A vidéki szálláshelyeken ma már alapfelszereltség a televízió, a vendégek ezt kifejezetten igénylik. Amit már nem mindenki tud, hogy az apartmanban elhelyezett TV után jogdíjat kell fizetni - hiszen vélelmezhető, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség.
A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs. A televízió, vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson. A vendégek elégedetten távoznak, kedvező véleményt osztanak meg és nagyobb eséllyel térnek vissza. Így a zene végső soron hozzájárul a szálláshely bevételeinek növeléséhez – és ebből juttat vissza a zenék szerzőinek. A jogdíjjal nyílik lehetőség a dalszerzők, előadók és kiadók költségeit szétosztani azok között, akiknél a zene felhasználása a szolgáltatás értékét növeli.  
Ami mindenképpen jó hír, hogy lehetőség van kedvezményes jogdíjfizetésre. Amennyiben Ön a FATOSZ tagja, a kedvezmény jár Önnek! Ha még nem tagja Szövetségünknek, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu

 

 

 

 
 
 
 

Falusi Portékák

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 
 
 
 

Jüllich Glas Solar- Karnyújtásnyira a naptól
A Jüllich Glas Solar napelemes rendszerek komplett kivitelezésével, tervezésével és engedélyeztetésével foglalkozik, 15 éves tapasztalattal. Helyszíni felmérés és tanácsadás keretében kulcsrakész megoldást kínálunk a napenergia hasznosításra. 15-30 éves garanciáink biztosítják a kiszámítható megtérülést.
Keressen bennünket bizalommal az alábbi elérhetőségeken:
Első Magyar Solar Kft,
8000 Székesfehérvár, Holland fasor 5.
E-mail: solar@jgs.hu,
Tel: 22/507-050, www.jgs.hu

 
 
 
 

VINTAGEVIDESIGN
Katona Évi vállalkozása több stílust is képvisel, legyen az vintage, indusztriál, loft vagy falusi design. Balatonlellén élnek, legfőbb helye a termékeik értékesítésének az interneten kívül a Káptalantóti Liliomkert piac. Itt derült ki számukra, hogy sok vendégház, panzió tulajdonos érdeklődik a portékáik iránt, és szerencsére már elég sok helyre megvásárolták termékeiket.
Weboldaluk címe: www.vintagevidesign.hu
Itt a PORTÉKÁK fül alatt a vintage stílus, az INDUSZTRIÁL fül alatt a különböző natúr fa és vasalatok, illetve tárgyak (bontott épület gerenda, eketaliga, szekérkerék, szekér alkatrészek, sarló, kalapács, csákány, vasvilla, evező, sámfa, gyalu, stb...) felhasználásával készült design bútoraik, lámpáik találhatóak.
A MUNKÁIM fül alatt pedig a már eddig értékesített dolgokat találják vegyesen.
Mindent régi tárgyakból készítenek, ezért minden darab egyedi. Minden termékük készítésénél nagyon fontos a maximalizmus, igyekeznek a legjobb minőségben gyártani a portékákat.
Válogassanak termékeik között! 

 

 

 
 
 
 

Elérhetőségeink:

További híreink:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva.