Szakmai Hírlevél

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
 
 
 
   
  Lehetőségek a falusi turizmusban képzés  
 
  Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését  
 
  Kötelező minősítése a hazai szálláshelyeknek  
 
  Aktualitások a hazai turizmus irányításból  
 
 
 

Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) MAGÁNSZÁLLÁSHELY KISOKOS címmel kiadványt állított össze, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez. A füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is támogatja az új és leendő magánszálláshely-szolgáltatókat.

A füzet megtekintése

ÚJ: Pártoló tagság

Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt!
Ha megyéjében nem működik falusi turizmussal foglalkozó megyei szervezet, akkor Központi Irodánkhoz is csatlakozhat, hogy a tagság előnyeiben részesülhessen (ARTISJUS). Megyei szervezeteink listája a honlapunkon elérhető. Amennyiben érdekli a lehetőség, jelentkezzen Ön is!
Pártoló tagság feltételei
 
 
 

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A FATOSZ tagságnak köszönhetően számos kedvezményben lehet része: 
HASZNÁLJA NAPRAFORGÓIT – A napraforgók amellett, hogy a szálláshely minőségét jelölik, kiváló marketingeszközök is egyben. A tudatos turisták körében egyre ismertebb szimbólum a napraforgó, így sokak utazási döntésében szerepet játszik, hogy a kiválasztott szálláshelynek van-e napraforgós minősítése. 
KEDVEZMÉNY AZ ARTISJUSNÁL – Az ARTISJUS és a FATOSZ külön megállapodásának köszönhetően  tagjaink töredék áron letudhatják éves szerzői jogi fizetési kötelezettségeiket a TV-készülékek, rádió stb. után. A új megállapodás értelmében a szolgáltatóknak csak 4 havi díjat kell fizetni a  a 12 havi helyett, amely hatalmas anyagi előnyt jelent a tagjaink számára. 
További információért és a kedvezmények részleteiért látogassanak el a weboldalunkra

 

 
 
 
 

Kötelező szálláshelyminősítés feltételei

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell:

Magánszálláshely és egyéb szálláshely esetén 2023. január 1-ig!

Új szálláshely létesítése esetén a kötelező minősítés megszerzése az első lépés, ezt követően van mód a jegyzőtől kikérni a működési engedélyt.

Bővebb információ elérhető az alábbi oldalon: https://szallashelyminosites.hu/

Kérjük partnereinket, hogy bármilyen kérdés vagy probléma felmerülése esetén vegyék fel a kapcsolatot a központi irodánkkal e-mailes és telefonos elérhetőségeinken.

 

 

 

 

 
 
 
 

 

Ősszel ismét indul a lehetőségek a falusi turizmusban képzés
Képzésünk célja a szakmai felkészítés, kezdő falusi vendéglátók és vidéki szolgáltatóként tanyagazdaságot, farmgazdaságot működtető magánszemélyek, kis- és mikro vállalkozások számára. Olyan kreatív ismeretek és alkalmazások elméleti és gyakorlati elsajátítása, amely a felnőttképzésben résztvevő személy általános műveltségének, személyiségének és kompetenciáinak fejlődését eredményezi. 

Célcsoportunk a falusi vendégfogadók, a falusi turizmus, mint szolgáltatói tevékenység iránt érdeklődők, akik most tervezik bekapcsolódásukat a vendégfogadásba, vagy szeretnék ismereteiket elmélyíteni. 

Amennyiben csatlakoznának következő képzéshez, küldjék el a kitöltött jelentkezési lapot az alábbi e-mail címregyakornok.fatosz@gmail.com

További információért látogassanak el a honlapunkra vagy keressenek elérhetőségeink egyikén. 

Az utolsó helyek a szeptemberi képzésre még elérhetők! Ne maradjon le a lehetőségről!
Szövetségünk a jövőben újabb képzéseket indít, amelyekről hamarosan további információk kerülnek közzé! Az induló képzésekkel kapcsolatos tájékoztatásért kövessék honlapunkat és közösségi felületeinket!
 
 
 

Már lehet regisztrálni a Kéktúrázás napjának közösségi túráira

A tavaly rekord résztvevőt számláló rendezvény után a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) idén is életre kelti az Országos Kékkör 2584 kilométerét október 8-án. A Kéktúrázás napján indított 143 vezetett túrára szeptember 1-jétől lehet ingyenesen regisztrálni, a közösségi túrák az ország különböző pontjaiból indulnak a kék sáv turistajelzésen október 8-án, szombaton. A három kéktúrát egy napon, egy időben járja majd végig több ezer túrázó.

Teljes cikk

Elindult a Magyarország 365 fotópályázat

Ismét meghirdették a Magyarország 365 fotópályázatot, melyre három kategóriában várják a professzionális, valamint az amatőr fotográfusok felvételeit szombattól október 10. éjfélig.
A Természet és táj kategóriában Magyarország természeti kincseit, növény- és állatvilágát ábrázoló egyedi és sorozatfelvételeket lehet beküldeni.
A kategóriák győzteseinek díja ismét nettó 1 millió forint; a második helyezetteket 500 ezer forint, a harmadik helyezetteket 300 ezer forint díjjal jutalmazzák.
Teljes cikk

Négycsillagos hotel nyílt Lakitelken

Átadták a kiemelt kormányzati beruházásként megvalósult, 79 szobás Hungarikum Hotelt a lakiteleki Népfőiskola területén, amely szeptember 3-tól fogadja vendégeit.
Az új épületet egy Makovecz-tanítvány, Tamás Gábor főépítész tervezte. A komplexum egyedi formája ölelő kart szimbolizál, és nem csupán formájában, de tartalmában is megjeleníti a magyar értékeket, a nemzet csúcsteljesítményeit, – mondta el Lezsákné Sütő Gabriella, a népfőiskola igazgatója a pénteki átadáson.

Teljes cikk

A martonvásári huszárvágta kapta a Giró legkreatívabb szurkolói díját

Az egész világot körbejárta a videó, amelyen Martonvásár határában huszárvágta kísérte egy darabon a mezőnyt. Most díjat kaptak a kreatív szurkolók. A látványos huszárvágta a 7-es főút martonvásári külterületén, a Martonvásár feliratú turisztikai barna táblától indult, és mintegy 700 méteren keresztül kísérte a kerékpárosokat, közel 50 km/órás sebességgel haladva párhuzamosan a mezőny mellett. Az eseményről készült marketingfilmben megjelenik a város, a kastély és a parkja is.

Teljes cikk
 
 
 

 

A Magyar Turizmus Akadémia ősszel is várja a hallgatókat

Üzleti protokoll és hivatalos kapcsolattartás témában indít képzést a Magyar Turizmus Akadémia, amelyre szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket. 

Az újonnan debütáló, 5 modulból álló képzés során a jelentkezők elsajátítják a hivatalos kommunikáció alapjait, illetve az üzleti kapcsolattartás legfontosabb protokollszabályait.

A képzés részletei és a jelentkezési felület az alábbi linkre linkre kattintva megtalálhatóak: https://www.turizmusakademia.hu/kepzes/uzleti-protokoll-es-hivatalos-kapcsolattartas

 
 
 
 
Megszűnik a papíralapú vendégkönyv
Megszavazta az Országgyűlés azt a törvénymódosítási csomagot, amely a jövőben – a szakma kérésének megfelelően – megszünteti a papíralapú vendégkönyvek használatát. A szálláshely-szolgáltatók által régóta várt intézkedéssel tovább csökken bejelentkezéskor az adminisztráció, megszűnik a kétszeres nyilvántartás-vezetési kötelezettség. Az intézkedés 2023. január 1-én lép hatályba.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-es elindításának egyik célja volt, hogy a szálláshely-szolgáltatói szektort a teljeskörű digitalizáció útjára állítsa. Mintegy három évvel a rendszer elindítása után ma már a 46 ezer hazai szálláshely mindegyike szálláshelykezelő szoftvert használ, a foglalásait digitálisan adminisztrálja és rögzíti a szoftverében. A szálláshelyek online adatrögzítése és adatszolgáltatása mára már stabil rendszerré vált, így a szektor digitalizációja és adminisztrációs terheinek csökkentése tovább folytatódhat.

Bár 2020 óta minden hazai szálláshely-szolgáltató szálláshelykezelő szoftvert használ ‒ hiszen ez a működés egyik alapfeltétele ‒, számos önkormányzat ma is rendeletben írja elő a papíralapú vendégkönyv vezetését. Ez a szálláshely-szolgáltatóknak kettős nyilvántartást, a vendégeknek pedig dupla adminisztrációt jelent. Az Országgyűlés által most elfogadott törvénymódosítások ‒ összhangban a turisztikai szektorban érvényesülő, átfogó digitalizációs törekvésekkel ‒ ezt a helyzetet rendezik. A papíralapú vendégkönyv kötelező használatának kivezetésével a szálláshely-szolgáltatókat a jövőben már nem terheli kétszeres nyilvántartás-vezetési kötelezettség, amelynek köszönhetően gyorsabbá válik a vendégek bejelentkezése is.

A törvénymódosítási csomag hatályba lépését követően a szálláshelyeken az idegenforgalmi adó (IFA) bevallásával kapcsolatos adminisztrációt a szolgáltató kizárólag a szálláshelykezelő szoftverében vezeti majd. Így januártól a jegyzők is kizárólag a szoftverekben lévő adatok alapján ellenőrizhetik az egyes szálláshely-szolgáltatók 2023-as és későbbi évekre vonatkozó IFA-bevallásainak adatait.

Forrás: MTÜ
 
 
 
 

 

Csökkent a Turizmus Konjunktúra Index júliusban

A Turizmus Konjunktúra Index júliusban mínusz 3 ponton áll (–100 és +100 közötti skálán értelmezve), ez azt jelenti, hogy az ágazat szereplői immár a stagnálásnál kissé rosszabb helyzetet érzékelnek.
A szálláshely-szolgáltatásban +4 pont (májushoz képest 8 pontos visszaesés), a vendéglátásban +4 pont (10 pontos visszaesés), az egyéb turisztikai szektorokban pedig +11 pont (4 pontos emelkedés) volt a konjunktúra index értéke 2022 hatodik hónapjában.
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen idén május óta havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel információt biztosítva a közeljövőben várható trendekről. Júniushoz képest az index értéke 9, míg májushoz képest 15 ponttal csökkent, és jelenleg –3 ponton áll. Mindez azt mutatja, hogy a májusban mért pozitív hangulathoz képest a tények kijózanítóan hatnak. A magyar lakosság kiadási szerkezetét a már eddig is jelentkező inflációs hatások mellett most már olyan tényezők is befolyásolják, melyek a következő hónapokban emelik meg a háztartások költségszintjét (rezsiköltségek emelkedése, ársapkás termékek körüli bizonytalanság). Mindez – mint minden depressziós periódusban – kedvezőtlenül hat a turizmusban elköltött forintokra is. Ugyanakkor a külföldről érkezők számára az extrém gyenge forint kedvező – értékelte a GKI a legfrissebb számokat.
Munkaerő-kereslet helyzete: A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest +13 ponton áll, mely lassú ütemben növekvő munkaerő keresletet mutat. A következő három hónapra vonatkozóan ugyanez +7 pontot jelez, ami enyhe túlkeresletet jelent, de kisebbet, mint júniusban. A cégek továbbra is növelik ugyan az állományukat, azonban a bővülés üteme csökkenő.
Turisztikai cégek várakozásai: A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 27 százaléka növekedést vár a vendégéjszakák számában, míg a vendéglátásban működők 30 százaléka vár vendégforgalom-növekedést.
Tovább növekvő működési költségek: A turisztikai cégek 81 százaléka áraik, 71 százaléka működési költségeik növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 17 százalékot, míg a működési költségek növekedése 25 százalékot tett ki.A működési költségek indexe, mely a felmérés időpontjához képest mutatja e kiadások alakulását a következő 3 hónapban, –48 ponton áll, mely 19 pontos romlás júniushoz, 23 pontos májushoz képest. Vagyis a cégek további jelentős költségnövekedéstől tartanak.
 
 
 
 

 Az ARTISJUS jelentősége

A vidéki szálláshelyeken ma már alapfelszereltség a televízió, a vendégek ezt kifejezetten igénylik. Amit már nem mindenki tud, hogy az apartmanban elhelyezett TV után jogdíjat kell fizetni - hiszen vélelmezhető, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség.
A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs. A televízió, vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson. A vendégek elégedetten távoznak, kedvező véleményt osztanak meg és nagyobb eséllyel térnek vissza. Így a zene végső soron hozzájárul a szálláshely bevételeinek növeléséhez – és ebből juttat vissza a zenék szerzőinek. A jogdíjjal nyílik lehetőség a dalszerzők, előadók és kiadók költségeit szétosztani azok között, akiknél a zene felhasználása a szolgáltatás értékét növeli.  
Ami mindenképpen jó hír, hogy lehetőség van kedvezményes jogdíjfizetésre. Amennyiben Ön a FATOSZ tagja, a kedvezmény jár Önnek! Ha még nem tagja Szövetségünknek, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu

 

 

 

 
 

 

FATOSZ nyereményjáték

Szövetségünk 3 helyszínről mutat be képsorozatot, amely keretein belül játékra invitáljuk Önöket. A játék lényege, hogy a fényképek alapján kitalálják, mely településeken járt Szövetségünk. Minden képsorozatnál a helyes megfejtők között kisorsolunk 1 ajándékcsomagot.

Miután mindegyik helyszínről lerántjuk a leplet, megmutatjuk a végeredményt.

A játék a Facebook oldalunkon kerül lebonyolításra. Játsszanak velünk és kövessék az oldalunkat a következő részekért! Az első játék a mai napon 18:00-tól veszi kezdetét!

 
 
 

Falusi Portékák

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 
 
 
 

Elérhetőségeink:

További híreink:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva.