Szakmai Hírlevél

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
 
 
 
   
  Lehetőségek a falusi turizmusban képzés  
 
  Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését  
 
  Kötelező minősítése a hazai szálláshelyeknek  
 
  Aktualitások a hazai turizmus irányításból  
 
 
 

Meghosszabbított felkészülési idő a kötelező szálláshelyminősítésben

Segítség, hogy a 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosulA halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt ad a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására.

Részletek

Továbbra sem kötelező a 14 éven aluliak okmányainak beolvasása

További könnyebbség a szálláshely-szolgáltatók napi működéséhez, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. A kormány korábban már mentesítette a szolgáltatókat a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól, ez az intézkedés marad érvényben a jövő év végéig.

Részletek
 
 

Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) MAGÁNSZÁLLÁSHELY KISOKOS címmel kiadványt állított össze, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez. A füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is támogatja az új és leendő magánszálláshely-szolgáltatókat.

A füzet megtekintése

ÚJ: Pártoló tagság

Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt!
Ha megyéjében nem működik falusi turizmussal foglalkozó megyei szervezet, akkor Központi Irodánkhoz is csatlakozhat, hogy a tagság előnyeiben részesülhessen (ARTISJUS). Megyei szervezeteink listája a honlapunkon elérhető. Amennyiben érdekli a lehetőség, jelentkezzen Ön is!
Pártoló tagság feltételei
 
 
 

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A FATOSZ tagságnak köszönhetően számos kedvezményben lehet része: 
HASZNÁLJA NAPRAFORGÓIT – A napraforgók amellett, hogy a szálláshely minőségét jelölik, kiváló marketingeszközök is egyben. A tudatos turisták körében egyre ismertebb szimbólum a napraforgó, így sokak utazási döntésében szerepet játszik, hogy a kiválasztott szálláshelynek van-e napraforgós minősítése. 
KEDVEZMÉNY AZ ARTISJUSNÁL – Az ARTISJUS és a FATOSZ külön megállapodásának köszönhetően  tagjaink töredék áron letudhatják éves szerzői jogi fizetési kötelezettségeiket a TV-készülékek, rádió stb. után. A új megállapodás értelmében a szolgáltatóknak csak 4 havi díjat kell fizetni a  a 12 havi helyett, amely hatalmas anyagi előnyt jelent a tagjaink számára. 
További információért és a kedvezmények részleteiért látogassanak el a weboldalunkra

 

 
 
 
 

Változtak a kötelező szálláshelyminősítés feltételei

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell:

A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt ad a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására.

Új szálláshely létesítése esetén a kötelező minősítés megszerzése az első lépés, ezt követően van mód a jegyzőtől kikérni a működési engedélyt.

Bővebb információ elérhető az alábbi oldalon: https://szallashelyminosites.hu/

Kérjük partnereinket, hogy bármilyen kérdés vagy probléma felmerülése esetén vegyék fel a kapcsolatot a központi irodánkkal e-mailes és telefonos elérhetőségeinken.

 

 

 

 

 
 
 
 

 

Az új évben is indul "Lehetőségek a falusi turizmusban képzés"
Képzésünk célja a szakmai felkészítés, kezdő falusi vendéglátók és vidéki szolgáltatóként tanyagazdaságot, farmgazdaságot működtető magánszemélyek, kis- és mikro vállalkozások számára. Olyan kreatív ismeretek és alkalmazások elméleti és gyakorlati elsajátítása, amely a felnőttképzésben résztvevő személy általános műveltségének, személyiségének és kompetenciáinak fejlődését eredményezi. 

Célcsoportunk a falusi vendégfogadók, a falusi turizmus, mint szolgáltatói tevékenység iránt érdeklődők, akik most tervezik bekapcsolódásukat a vendégfogadásba, vagy szeretnék ismereteiket elmélyíteni. 

Amennyiben csatlakoznának következő képzéshez, küldjék el a kitöltött jelentkezési lapot az alábbi e-mail címregyakornok.fatosz@gmail.com

További információért látogassanak el a honlapunkra vagy keressenek elérhetőségeink egyikén. 

Szövetségünk a jövőben újabb képzéseket indít, amelyekről hamarosan további információk kerülnek közzé! Az induló képzésekkel kapcsolatos tájékoztatásért kövessék honlapunkat és közösségi felületeinket!
 
 
 

Hatpontos intézkedéscsomaggal segíti a turizmust a kormány

A szektor támogatása érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére a kormány egy átfogó csomag keretében hat olyan intézkedésről is döntött. Az intézkedések érintik a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a SZÉP-kártya szabályozását, az NTAK-adatszolgáltatást, a VIZA-adatszolgáltatást, valamint a szálláshely-minősítést.

Teljes cikk

Hamarosan Bodrogkeresztúr összes kincse megcsodálható

A fejelsztések révén Bodrogkeresztúr igazi négy évszakos településsé válik, így akik téli túrák vagy borkóstolók miatt keresik majd fel a települést, már idén télen is Bodrogkeresztúr összes kincsét felfedezhetik. Aki most látogat el a Tokaj szomszédságában lévő településre, azt láthatja, hogy utolsó simítások előtt áll a fejlesztés.
Teljes cikk

Bezárt Hollókő népszerű étterme

Újabb étterem kényszerült bezárni a drasztikus energiaár-drágulás miatt. Hollókő népszerű étterme, a Hollóköves Bisztró tavaszig nem fogad vendégeket, amikor is egy teljesen új éttermi branddel mutatkozik majd be. Az étterem ideiglenes bezárása nem érinti a Hollóköves Vendégházak működését és a világörökségi falu ezután is várja a turistákat.

Teljes cikk

Magyar pincészet lett Európa legjobb bortermelője

Korábban soha nem volt még magyar jelölt a világ egyik legexkluzívabb borversenyén, a Golden Vines Awardson. Idén azonban a mádi Szepsy pincészet két kategóriában is a legjobbnak bizonyult. A díjátadót október 16-án, Firenzében rendezték, ahol a vacsorát Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana három Michelin-csillagos séfje prezentálta.

Teljes cikk
 
 
 

A Magyar Turizmus Akadémia novemberben is várja a hallgatókat

Vezetőknek szóló online képzést indít a Magyar Turizmus Akadémia "Motiválj egyszerűen és eredményesen!" címmel.

A képzés egy konkrét útmutató a saját erőforrásaink és eszközeink felmérésére a motiválás terén, amelyek felhasználhatók a kollégák motiválásában, hogy egy lelkes és jól teljesítő csapatot hozzunk létre.

Jelentkezési határidő: 2022. november 28.

A képzés részletei és a jelentkezési felület az alábbi linkre linkre kattintva megtalálhatóak:  https://www.turizmusakademia.hu/kepzes/motivalj-egyszeruen-es-eredmenyesen-online-kepzes

 
 
 
 
Németh Evelin a falusi szálláshelyek fenntarthatóságát vizsgálja kutatómunkájában.
A szakdolgozatban a falusi szálláshelyeken megvalósuló fenntarthatósági irányelveket, fejlődési célokat és módszerek megvalósulását vizsgálja. Célja, hogy a kérdőív minél több falusi szálláshelyhez eljusson, mely nagyban elősegítené kutatómunkája sikerességét.
A kérdőív erre a linkre kattintva érhető el: 
 
 
 
 

 

Októberben enyhén romlottak a turisztikai cégek várakozásai

A turizmus konjunktúraindexe –13 ponton állt októberben, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői romlónak érzékelik a helyzetüket. Az előző hónaphoz képest az index értéke 6 ponttal esett vissza, ami megegyezik a szeptemberi javulás mértékével. A romlás minden alszektorban éreztette hatását.
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről. A TKI index 2022. októberben -13 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket romlónak érzékelik. Az előző hónaphoz képest az index értéke 6 ponttal esett vissza, ami megegyezik a szeptemberi javulás mértékével. A romlás minden alszektorban éreztette hatását.
Munkaerő-kereslet helyzete: A foglalkoztatottak létszámának alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest +3 ponton áll, ez azt mutatja, hogy nagyon lassú ütemben, de tovább nőtt a foglalkoztatás a turisztikai ágazatban (itt azért hasonlítanak az előző évhez, mert a szektorban jelentős a szezonalitás, amit célszerű kiszűrni). A következő három hónapra vonatkozóan -7 pontot mértek, ami azt jelenti, hogy a cégek kis mértékben, de csökkentik a munkaerőállományt.
Turisztikai cégek várakozásai: A turizmus teljesítmény várakozások indexe (amely a szálláshely-szolgáltatásban a vendégéjszakák számát, a vendéglátásban a vendégek számát, az egyéb turisztikai szektorban tevékenységtől függően a vendégek/ügyfelek/foglalások számát méri) -6 pontra csökkent 2022 októberben, vagyis a legtöbb cég romlást/stagnálást vár a forgalomban. A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 4%-a vár növekedést a vendégéjszakák számában (előző hónapban 8%), míg 13%-uk vár visszaesést (előző hónapban 24%). A vendéglátásban működők 4%-a vár vendégforgalom-növekedést (előző hónapban 22%), 19%-uk pedig visszaesést vetít előre (előző hónapban 24%).
Tovább növekvő működési költségek: A turisztikai cégek 79%-a árai, 85%-a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt három hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 15%-ot, míg a működési költségek növekedése 19%-ot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra.
Forrás: turizmus.com
 
 
 
 

Okos megoldások szálláshelyeknek

Az okoshotel.com intelligens megoldásai segítenek a szálláshelyek hatékony és gazdaságos üzemeltetésében. Az intelligens eszközök alkalmazása növeli a vendégélményt, időt és költséget takarít meg a szálláshely-tulajdonosok és üzemeltetők számára.

Okos zárak akár távoli bejelentkezéssel

Az egyszerűen telepíthető okos zárak nyithatóak PIN kóddal, kártyával, de akár mobiltelefonos alkalmazással is. A zárakhoz a nyitási jogosultság távolról is megadható, ez az okos zárak egyik legnagyobb előnye. Az okos zárak alkalmazásával a szállásadónak lehetősége nyílik arra, hogy a vendégek érkeztetését és elutaztatását a személyes jelenléte nélkül is megoldhassa. A bejelentkezési folyamat az okos zárak alkalmazásával sokkal kényelmesebbé válik a szállásadók és a vendégek számára egyaránt.

A következő hónapokban a jelentősebb hazai felhő alapú szálláshelykezelő szoftverekkel megvalósul az intelligens zárak integrációja. Így lehetővé válik, hogy a szállásadók számára a teljes be.- és kijelentkezési folyamat automatizált legyen. A szálláshely-kezelő szoftverekhez kapcsolt online fizetés, NTAK adattovábbítás és az akár távolról, a vendégek által alkalmazáson keresztül elvégzett okmányolvasás és VIZA adattovábbítás után a rendszer automatikusan meg tudja adni a nyitási jogosultságot a szobákhoz, apartmanokhoz és a közös egységekhez (főbejárat, kapu, egyéb helyiségek) is.

Okoseszközök szállásadóknak

Az okoshotel.com számos intelligens megoldást kínál, melynek segítségével a szállásadók optimalizálhatják szálláshelyükön az elektronikus eszközök működését, jelentős energiamegtakarítást érhetnek el. Eszközeink segítségével automatizálható, akár távolról is vezérelhető a világítás, fűtés, légkondicionálás, de akár a kert öntözése is teljesen automatizálható. A távolról vezérelhető, időzíthető eszközök irányításának jogosultsága rugalmasan paraméterezhető, a vendégek számára keltérő jogosultságok állíthatóak be.

Okosrendszereink a szálláshelyek igényei alapján teljesen testre szabhatóak. Megoldásaink a legkisebb magánszálláshelyek számára is jelentősen megkönnyítik a vendégek érkeztetését, a szállásadók csökkenthetik üzemeltetési költségeiket.

Kapcsolat:

Földesi Zoltán

Kereskedelmi Vezető

EPS-Connect International Zrt.

1131 Budapest, Dolmány utca 9.

Mobil: +36 70 343-9295 ; zoltan.foldesi@eps-connect.com; www.okoshotel.com

 
 
 
 

 Az ARTISJUS jelentősége

A vidéki szálláshelyeken ma már alapfelszereltség a televízió, a vendégek ezt kifejezetten igénylik. Amit már nem mindenki tud, hogy az apartmanban elhelyezett TV után jogdíjat kell fizetni - hiszen vélelmezhető, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség.
A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs. A televízió, vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson. A vendégek elégedetten távoznak, kedvező véleményt osztanak meg és nagyobb eséllyel térnek vissza. Így a zene végső soron hozzájárul a szálláshely bevételeinek növeléséhez – és ebből juttat vissza a zenék szerzőinek. A jogdíjjal nyílik lehetőség a dalszerzők, előadók és kiadók költségeit szétosztani azok között, akiknél a zene felhasználása a szolgáltatás értékét növeli.  
Ami mindenképpen jó hír, hogy lehetőség van kedvezményes jogdíjfizetésre. Amennyiben Ön a FATOSZ tagja, a kedvezmény jár Önnek! Ha még nem tagja Szövetségünknek, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu

 

 
 
 
 

Falusi Portékák

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 
 
 
 

Elérhetőségeink:

További híreink:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva.