Szakmai Hírlevél

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
 
 
 
   
  Lehetőségek a falusi turizmusban képzés  
 
  Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését  
 
  Kötelező minősítése a hazai szálláshelyeknek  
 
  Aktualitások a hazai turizmus irányításból  
 
 
 
 

Adventi nyereményjáték

Várjuk a képeket kidíszített vendégházról, különleges dekorációkról, kézműves termékekről, bármilyen ötletes díszítésről örömmel fogadunk fényképet!
December 5. és december 12. között van lehetőségük elküldeni részünkre a képeket az info@falusiturizmus.hu email címre.
December 13-án közzé is teszünk a FATOSZ Facebook oldalán. Ezek közül a közönség által megszavazott első három helyezett és a Szövetség által kiválasztott pályázó fog nyereményben részesülni.
Négy díj kerül kiosztásra: A közönség szavazata által elért első három kép, amely a legtöbb szavazatot/like-ot kapta és a Szövetség kedvence
Az 1. helyezett és a Szövetség által kiválasztott nyertes részére a nyeremény nem más mint:
  • Kézműves termékekből álló értékes válogatás
  • Oklevél
  • Kiemelt promóció a nyertesről, amely megjelenik a Szövetség honlapján és megosztásra kerül Facebook és Instagram oldalainkon is
A közönség által megítélt 2. és 3. helyezett nyereménye:
  • Kézműves termékekből álló válogatás
  • Oklevél

 

 

 

 

 
 
 

Ismét szakmai tanulmányúton voltak a turizmus-vendéglátás szak hallgatói

Falusi turizmus tárgy keretében november 18-án a hallgatók két falusi vendégfogadással foglalkozó szállásadót kerestek fel Dr. Glózik Klára a kurzus oktatójának kíséretében Ásotthalmon. GALÉRIA a cikkben.

Részletek

Átmenetileg nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

A turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedések életbe lépésével a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni – emlékeztet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Aki mégis bevallotta és megfizette, az alábbi módon rendezheti:

Részletek
 
 

Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) MAGÁNSZÁLLÁSHELY KISOKOS címmel kiadványt állított össze, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez. A füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is támogatja az új és leendő magánszálláshely-szolgáltatókat.

A füzet megtekintése

ÚJ: Pártoló tagság

Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt!
Ha megyéjében nem működik falusi turizmussal foglalkozó megyei szervezet, akkor Központi Irodánkhoz is csatlakozhat, hogy a tagság előnyeiben részesülhessen (ARTISJUS). Megyei szervezeteink listája a honlapunkon elérhető. Amennyiben érdekli a lehetőség, jelentkezzen Ön is!
Pártoló tagság feltételei
 
 
 

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A FATOSZ tagságnak köszönhetően számos kedvezményben lehet része: 
HASZNÁLJA NAPRAFORGÓIT – A napraforgók amellett, hogy a szálláshely minőségét jelölik, kiváló marketingeszközök is egyben. A tudatos turisták körében egyre ismertebb szimbólum a napraforgó, így sokak utazási döntésében szerepet játszik, hogy a kiválasztott szálláshelynek van-e napraforgós minősítése. 
KEDVEZMÉNY AZ ARTISJUSNÁL – Az ARTISJUS és a FATOSZ külön megállapodásának köszönhetően  tagjaink töredék áron letudhatják éves szerzői jogi fizetési kötelezettségeiket a TV-készülékek, rádió stb. után. A új megállapodás értelmében a szolgáltatóknak csak 4 havi díjat kell fizetni a  a 12 havi helyett, amely hatalmas anyagi előnyt jelent a tagjaink számára. 
További információért és a kedvezmények részleteiért látogassanak el a weboldalunkra

 

 
 
 
 

Változtak a kötelező szálláshelyminősítés feltételei

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell:

A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt ad a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására.

Új szálláshely létesítése esetén a kötelező minősítés megszerzése az első lépés, ezt követően van mód a jegyzőtől kikérni a működési engedélyt.

Bővebb információ elérhető az alábbi oldalon: https://szallashelyminosites.hu/

Kérjük partnereinket, hogy bármilyen kérdés vagy probléma felmerülése esetén vegyék fel a kapcsolatot a központi irodánkkal e-mailes és telefonos elérhetőségeinken.

 

 

 

 

 
 
 
 

 

Az új évben is indul "Lehetőségek a falusi turizmusban képzés"
Képzésünk célja a szakmai felkészítés, kezdő falusi vendéglátók és vidéki szolgáltatóként tanyagazdaságot, farmgazdaságot működtető magánszemélyek, kis- és mikro vállalkozások számára. Olyan kreatív ismeretek és alkalmazások elméleti és gyakorlati elsajátítása, amely a felnőttképzésben résztvevő személy általános műveltségének, személyiségének és kompetenciáinak fejlődését eredményezi. 

Célcsoportunk a falusi vendégfogadók, a falusi turizmus, mint szolgáltatói tevékenység iránt érdeklődők, akik most tervezik bekapcsolódásukat a vendégfogadásba, vagy szeretnék ismereteiket elmélyíteni. 

Amennyiben csatlakoznának következő képzéshez, küldjék el a kitöltött jelentkezési lapot az alábbi e-mail címregyakornok.fatosz@gmail.com

További információért látogassanak el a honlapunkra vagy keressenek elérhetőségeink egyikén. 

Szövetségünk a jövőben újabb képzéseket indít, amelyekről hamarosan további információk kerülnek közzé! Az induló képzésekkel kapcsolatos tájékoztatásért kövessék honlapunkat és közösségi felületeinket!
 
 
 

30 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál a turisztikai mentőcsomag

A kormány hat olyan célzott intézkedésről döntött, amelyek közel 100 ezer kis- és közepes vállalkozás terheit enyhítik. Az akcióterv részleteit és hatásait sajtótájékoztatón mutatták be.

Teljes cikk

Felújítják az ópusztaszeri emlékpark rotundáját

Uniós támogatással korszerűsítik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rotundájának energetikai rendszerét, a Feszty-körképnek is helyet adó épület hűtését és fűtését a jövőben jelentős részben megújuló forrásból fedezik majd.

Teljes cikk

Új zenélő út épült, egy népdalt játszik az autósoknak

Hétfőn átadták Magyarország második zenélő útját a Szerencsig négysávossá váló 37-es főút fejlesztésének részeként. A Gesztely és Szerencs között épülő 18,9 kilométernyi új gyorsforgalmi út a Kaposvárra vezető 67-es úthoz hasonlóan szintén zenél. VIDEÓ a cikkben.

Teljes cikk

A kádártáncot is bemutatják az Erdőbényén nyílt látogatóközpontban

Innovatív, hiánypótló turisztikai vonzerővel gazdagodott Tokaj-Hegyalja egyik ékszerdoboza, a kádárok hazájaként aposztrofált Erdőbénye, ahol az „Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján” projekt keretén belül Kádárház Látogatóközpontot avattak november 23-án.

Teljes cikk
 
 
 

 

 

A Magyar Turizmus Akadémia az új évben is várja a hallgatókat

Vezetőknek/munkatársaknak szóló online képzést indít a Magyar Turizmus Akadémia "Értékesítés különböző ügyféltípusoknak" címmel.

A képzés célja: Az ügyféltípusok megfelelő beazonosítása, valamint az értékesítői önismeret növelése. A különböző ügyféltípusokkal való megfelelő kommunikáció elsajátítása, az egyes típusok viselkedési mintáinak az értékesítési folyamatban, azaz az üzleti környezetben való megjelenésének megértése, az ezekre alkalmazandó értékesítési kommunikációs stratégiák, taktikák elsajátítása.

Jelentkezési határidő: 2023. január 20.

A képzés részletei és a jelentkezési felület az alábbi linkre linkre kattintva megtalálhatóak:https://www.turizmusakademia.hu/kepzes/ertekesites-kulonbozo-ugyfeltipusoknak-online-kepzes#intro

 
 
 
 
Erdélyi Evelin a záródolgozatát a Tisza-tavi térség desztinációmenedzsmentjéről készíti, melynek fő elemeként a fejlesztések térségi turizmusra gyakorolt hatásait vizsgálja. A kitöltőknek lehetőséget biztosít egy díjmentes konzultációra szálláshelyfejlesztés, menedzsment, marketing, szálláshelyminősítés vagy egyéb szállással kapcsolatos témákban. 
 
 
 
 
Németh Evelin a falusi szálláshelyek fenntarthatóságát vizsgálja kutatómunkájában.
A szakdolgozatban a falusi szálláshelyeken megvalósuló fenntarthatósági irányelveket, fejlődési célokat és módszerek megvalósulását vizsgálja. Célja, hogy a kérdőív minél több falusi szálláshelyhez eljusson, mely nagyban elősegítené kutatómunkája sikerességét.
A kérdőív erre a linkre kattintva érhető el: 
 
 
 
 

 

Októberben enyhén romlottak a turisztikai cégek várakozásai

A turizmus konjunktúraindexe –13 ponton állt októberben, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői romlónak érzékelik a helyzetüket. Az előző hónaphoz képest az index értéke 6 ponttal esett vissza, ami megegyezik a szeptemberi javulás mértékével. A romlás minden alszektorban éreztette hatását.
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről. A TKI index 2022. októberben -13 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket romlónak érzékelik. Az előző hónaphoz képest az index értéke 6 ponttal esett vissza, ami megegyezik a szeptemberi javulás mértékével. A romlás minden alszektorban éreztette hatását.
Munkaerő-kereslet helyzete: A foglalkoztatottak létszámának alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest +3 ponton áll, ez azt mutatja, hogy nagyon lassú ütemben, de tovább nőtt a foglalkoztatás a turisztikai ágazatban (itt azért hasonlítanak az előző évhez, mert a szektorban jelentős a szezonalitás, amit célszerű kiszűrni). A következő három hónapra vonatkozóan -7 pontot mértek, ami azt jelenti, hogy a cégek kis mértékben, de csökkentik a munkaerőállományt.
Turisztikai cégek várakozásai: A turizmus teljesítmény várakozások indexe (amely a szálláshely-szolgáltatásban a vendégéjszakák számát, a vendéglátásban a vendégek számát, az egyéb turisztikai szektorban tevékenységtől függően a vendégek/ügyfelek/foglalások számát méri) -6 pontra csökkent 2022 októberben, vagyis a legtöbb cég romlást/stagnálást vár a forgalomban. A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 4%-a vár növekedést a vendégéjszakák számában (előző hónapban 8%), míg 13%-uk vár visszaesést (előző hónapban 24%). A vendéglátásban működők 4%-a vár vendégforgalom-növekedést (előző hónapban 22%), 19%-uk pedig visszaesést vetít előre (előző hónapban 24%).
Tovább növekvő működési költségek: A turisztikai cégek 79%-a árai, 85%-a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt három hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 15%-ot, míg a működési költségek növekedése 19%-ot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra.
Forrás: turizmus.com
 
 
 
 

Okos megoldások szálláshelyeknek

Az okoshotel.com intelligens megoldásai segítenek a szálláshelyek hatékony és gazdaságos üzemeltetésében. Az intelligens eszközök alkalmazása növeli a vendégélményt, időt és költséget takarít meg a szálláshely-tulajdonosok és üzemeltetők számára.

Okos zárak akár távoli bejelentkezéssel

Az egyszerűen telepíthető okos zárak nyithatóak PIN kóddal, kártyával, de akár mobiltelefonos alkalmazással is. A zárakhoz a nyitási jogosultság távolról is megadható, ez az okos zárak egyik legnagyobb előnye. Az okos zárak alkalmazásával a szállásadónak lehetősége nyílik arra, hogy a vendégek érkeztetését és elutaztatását a személyes jelenléte nélkül is megoldhassa. A bejelentkezési folyamat az okos zárak alkalmazásával sokkal kényelmesebbé válik a szállásadók és a vendégek számára egyaránt.

A következő hónapokban a jelentősebb hazai felhő alapú szálláshelykezelő szoftverekkel megvalósul az intelligens zárak integrációja. Így lehetővé válik, hogy a szállásadók számára a teljes be.- és kijelentkezési folyamat automatizált legyen. A szálláshely-kezelő szoftverekhez kapcsolt online fizetés, NTAK adattovábbítás és az akár távolról, a vendégek által alkalmazáson keresztül elvégzett okmányolvasás és VIZA adattovábbítás után a rendszer automatikusan meg tudja adni a nyitási jogosultságot a szobákhoz, apartmanokhoz és a közös egységekhez (főbejárat, kapu, egyéb helyiségek) is.

Okoseszközök szállásadóknak

Az okoshotel.com számos intelligens megoldást kínál, melynek segítségével a szállásadók optimalizálhatják szálláshelyükön az elektronikus eszközök működését, jelentős energiamegtakarítást érhetnek el. Eszközeink segítségével automatizálható, akár távolról is vezérelhető a világítás, fűtés, légkondicionálás, de akár a kert öntözése is teljesen automatizálható. A távolról vezérelhető, időzíthető eszközök irányításának jogosultsága rugalmasan paraméterezhető, a vendégek számára keltérő jogosultságok állíthatóak be.

Okosrendszereink a szálláshelyek igényei alapján teljesen testre szabhatóak. Megoldásaink a legkisebb magánszálláshelyek számára is jelentősen megkönnyítik a vendégek érkeztetését, a szállásadók csökkenthetik üzemeltetési költségeiket.

Kapcsolat:

Földesi Zoltán

Kereskedelmi Vezető

EPS-Connect International Zrt.

1131 Budapest, Dolmány utca 9.

Mobil: +36 70 343-9295 ; zoltan.foldesi@eps-connect.com; www.okoshotel.com

 
 
 
 

 Az ARTISJUS jelentősége

A vidéki szálláshelyeken ma már alapfelszereltség a televízió, a vendégek ezt kifejezetten igénylik. Amit már nem mindenki tud, hogy az apartmanban elhelyezett TV után jogdíjat kell fizetni - hiszen vélelmezhető, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség.
A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs. A televízió, vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson. A vendégek elégedetten távoznak, kedvező véleményt osztanak meg és nagyobb eséllyel térnek vissza. Így a zene végső soron hozzájárul a szálláshely bevételeinek növeléséhez – és ebből juttat vissza a zenék szerzőinek. A jogdíjjal nyílik lehetőség a dalszerzők, előadók és kiadók költségeit szétosztani azok között, akiknél a zene felhasználása a szolgáltatás értékét növeli.  
Ami mindenképpen jó hír, hogy lehetőség van kedvezményes jogdíjfizetésre. Amennyiben Ön a FATOSZ tagja, a kedvezmény jár Önnek! Ha még nem tagja Szövetségünknek, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu

 

 
 
 
 

Falusi Portékák

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 
 
 
 

Elérhetőségeink:

További híreink:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva.