Szakmai Hírlevél

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
 
 
 
   
  Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program  
 
  Újra készül FATOSZ szálláskatalógus  
 
  Kötelező minősítése a hazai szálláshelyeknek  
 
  Aktualitások a hazai turizmus irányításból  
 
 
 
 

Vidéki turizmus 2023 katalógus

Várjuk a jelentkezéseket a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által szerkesztett Vidéki turizmus 2023 katalógusba!

A katalógusba jelentkezhetnek szálláshely-szolgáltatók, termelők, program- és egyéb szolgáltatók, a hirdetési ár pedig a megjelenés nagyságától és a kedvezmények jogosultságától függenek!

A Vidéki turizmus katalógus 2023 elérhető lesz Központi Irodánkban (1077 Budapest, Király utca 93.), elvisszük majd kiállításokra, illetve ORSZÁGOSAN A TOURINFORM Irodákba is eljuttatjuk őket. Online letölthető / lapozható formában pedig bárhova el lehet küldeni, bárhol meg lehet osztani.

2023.03.12.-ig várjuk a jelentkezést!

Jelentkezés, katalógusban megjelenés menete: 

  • E-mailben elküldik nekünk a szükséges dokumentumokat (lentebb olvasható)
  • Ezt követően elküldjük a számlát
  • Az összeg beérkezését követően egyeztetünk a hirdetés formájáról, esetleg hiányzó információkat bekérjük
  • Ezt követően pedig értesíteni fogjuk mikorra várható a katalógus elkészülése

 

További részeleteket és a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat ITT érhetnek el!

 
 
 

Európai Uniós pályázati lehetőség a turisztikai KKV-k számára

A pályázat a DIGITOUR projekt által a turisztikai KKV-kat támogatja, melynek célja a készségek fejlesztése, a kapacitás növekedése és a nemzeti, illetve nemzetközi együttműködés elő mozdítása.

Az elbírált pozitív pályázatok után folyamatos mentori támogatással segíti a vállalkozásokat.
A DIGITOUR célja leginkább a digitális eszközökkel kapcsolatos ismeretek bővítése, valamint a KKV-k digitális megoldásaira való innovatív ötletek támogatása fellendítése. Természetesen az ágazatokon átnyúló vagy akár határokon átnyúló partnerség elérése.

Felhívás határideje: 2023. március 31.
A projektek időtartama: 6 hónap. 

Részletek

Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program a Szállás- és Vendéglátóhelyeknek

Már a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén működő kkv-k is igényelhetnek támogatást a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programból.

Ennek keretében vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igénybe venni 2022 utolsó három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekmény 50 százaléka erejéig. Továbbá lehetőség van energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére is.
Pályázati felhívás elérhető a cikkben!

Teljes cikk
 
 

Drágul az utazás, de nem lesz kevesebb turista – VG Podcast

Frankó Pállal, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) elnökével és Schumicky Balázzsal, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének (MAKE) elnökével készített podcastet a Világgazdaság a magán- és egyéb szálláshelyek aktuális és jövőbeni helyzetéről, lehetőségeiről. 

A podcast megtalálható a cikkben.

Teljes cikk

Turizmusfejlesztési hozzájárulás (TFH) bevallása a legegyszerűbben - ÚTMUTATÓ

A turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedések életbe lépésével a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.

Kövesse az útmutatót TFH bevallásához!

Útmutató megtekintése
 

 

Díjazásban részesült a Gedeon Tanya a Booking.com oldalán

Kiváló eredményt ért el a jakabszállási Gedeon Tanya vidéki szálláshely, amely a 2022-ben az odalátogatók véleménye alapján kiemelkedő szolgáltatónak bizonyult. Ezúton is gratulálunk a tulajdonosnak, Gedeon Zsoltnak és csapatának elismerésért.

A nagyszerű szakember a szívén hordozza a falusi turizmus jövőjét.

“Sikerünket meg kell köszönnünk azoknak is akik tevőlegesen szívükön viselték a vidéki turizmus értékeinek ápolását és népszerűsítését belföldön és külföldön egyaránt” – írja le a vendégház tulajdonosa, Gedeon Zsolt

 
 

Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) MAGÁNSZÁLLÁSHELY KISOKOS címmel kiadványt állított össze, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez. A füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is támogatja az új és leendő magánszálláshely-szolgáltatókat.

A füzet megtekintése

ÚJ: Pártoló tagság

Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt!
Ha megyéjében nem működik falusi turizmussal foglalkozó megyei szervezet, akkor Központi Irodánkhoz is csatlakozhat, hogy a tagság előnyeiben részesülhessen (ARTISJUS). Megyei szervezeteink listája a honlapunkon elérhető. Amennyiben érdekli a lehetőség, jelentkezzen Ön is!
Pártoló tagság feltételei
 
 
 

 

Az új évben is indul "Lehetőségek a falusi turizmusban képzés"
Képzésünk célja a szakmai felkészítés, kezdő falusi vendéglátók és vidéki szolgáltatóként tanyagazdaságot, farmgazdaságot működtető magánszemélyek, kis- és mikro vállalkozások számára. Olyan kreatív ismeretek és alkalmazások elméleti és gyakorlati elsajátítása, amely a felnőttképzésben résztvevő személy általános műveltségének, személyiségének és kompetenciáinak fejlődését eredményezi. 

Célcsoportunk a falusi vendégfogadók, a falusi turizmus, mint szolgáltatói tevékenység iránt érdeklődők, akik most tervezik bekapcsolódásukat a vendégfogadásba, vagy szeretnék ismereteiket elmélyíteni. 

Idei első képzésünk elindult, de várjuk jelentkezésüket a következő kurzusra!
Csatlakozzon Ön is!

Amennyiben csatlakoznának következő képzéshez, küldjék el a kitöltött jelentkezési lapot az alábbi e-mail címregyakornok.fatosz@gmail.com

További információért látogassanak el a honlapunkra vagy keressenek elérhetőségeink egyikén. 

Szövetségünk a jövőben újabb képzéseket indít, amelyekről hamarosan további információk kerülnek közzé! Az induló képzésekkel kapcsolatos tájékoztatásért kövessék honlapunkat és közösségi felületeinket!
 
 
 
 

Csatlakozzon hozzánk Ön is!

A FATOSZ tagságnak köszönhetően számos kedvezményben lehet része: 
HASZNÁLJA NAPRAFORGÓIT – A napraforgók amellett, hogy a szálláshely minőségét jelölik, kiváló marketingeszközök is egyben. A tudatos turisták körében egyre ismertebb szimbólum a napraforgó, így sokak utazási döntésében szerepet játszik, hogy a kiválasztott szálláshelynek van-e napraforgós minősítése. 
KEDVEZMÉNY AZ ARTISJUSNÁL – Az ARTISJUS és a FATOSZ külön megállapodásának köszönhetően  tagjaink töredék áron letudhatják éves szerzői jogi fizetési kötelezettségeiket a TV-készülékek, rádió stb. után. A új megállapodás értelmében a szolgáltatóknak csak 4 havi díjat kell fizetni a  a 12 havi helyett, amely hatalmas anyagi előnyt jelent a tagjaink számára. 
További információért és a kedvezmények részleteiért látogassanak el a weboldalunkra

 

 
 
 
 

Változtak a kötelező szálláshelyminősítés feltételei

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell:

A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt ad a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására.

Új szálláshely létesítése esetén a kötelező minősítés megszerzése az első lépés, ezt követően van mód a jegyzőtől kikérni a működési engedélyt.

Amennyiben a minősített szálláshely minősítésének érvényességi idején belül változás történik
a szálláshely-szolgáltató személyében, az új szolgáltató (üzemeltető) kezdeményezheti az
érvényes minősítés átvételét egyszerűsített minősítési eljárás keretében.

Bővebb információ elérhető az alábbi oldalon: https://szallashelyminosites.hu/

Kérjük partnereinket, hogy bármilyen kérdés vagy probléma felmerülése esetén vegyék fel a kapcsolatot a központi irodánkkal e-mailes és telefonos elérhetőségeinken.

 

 

 

 

 
 
 

Március végéig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

A turizmus-vendéglátás ágazatot segítő intézkedések életbe lépésével a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.

Teljes cikk

Harmadával nőtt a belföldi foglalások száma 2022-ben

2022-ben a kiemelt időszakok belföldön már a 2019-es szintet hozták vagy túlszárnyalták a Szallas.hu adatai szerint. Budapestre, Siófokra, Egerre, Hajdúszoboszlóra és Szegedre esett a választás leggyakrabban a múlt évben, ha belföldi utazásról volt szó.

Teljes cikk

Mórahalom támogatja a magánszálláshelyek energetikai célú fejlesztését

Mórahalom önkormányzata pályázatot írt ki a szálláshely-szolgáltatók energetikai megtakarítást célzó beruházásainak támogatására. A támogatási intenzitás 50 százalék, azaz a szolgáltatók részéről is elvárt a fejlesztésben való anyagi szerepvállalás.

Teljes cikk

Energetikai támogatás podcast

A turisztikai kkv-k energetikai támogatási programjának két eleméről, a rezsitámogatásról és energiahatékonyságot növelő beruházástámogatási konstrukcióról beszélt Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese a Trend FM-en. 

Teljes cikk
 
 
 

 

Januárban kissé javult a turisztikai cégek várakozásai

A TKI 2023 januárjában -18 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői továbbra is romlónak érzékelik helyzetüket. Decemberhez képest azonban négy ponttal nőtt a mutató értéke.
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a konjunktúra várható alakulását a turizmusban. Ennek alapján rendszeresen közzéteszi a Turizmus Konjunktúra Indexet (TKI), hogy a piac és a közvélemény számára információt biztosítson a közeljövőben várható trendekről.A friss, januári adatok még mindig a negatív tartományokban mozognak, azonban reményt keltően mozdultak el a decemberi értékekhez viszonyítva.
Munkaerő-kereslet helyzete: A foglalkoztatotti létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva -8 ponton állt, ami azt mutatja, hogy lassú ütemben, de csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt.
A következő három hónapra vonatkozóan a teljes szektorra 0 pontot mért a kutatás, ami azt jelenti, hogy a cégek nem változtatnak munkaerő-állományukon. A vendéglátás területén azonban az előző hónapokkal ellentétben a negyedév során már létszámbővülés várható (+7 pont).
Turisztikai cégek várakozásai: A turisztikai cégek 82 százaléka az áraik, 91 százaléka a működési költségeik emelkedéséről számolt be az elmúlt három hónapra vonatkozóan.
Az árszintváltozás átlagosan 20 százalékot, míg a működési költségek növekedése 46 százalékot tett ki, vagyis a cégek nem tudták az összes költségnövekedést a fogyasztókra hárítani. Ráadásul ez az olló novemberben és decemberben jelentősen nyílt, majd januárban stagnált.
Ezek az adatok is rámutatnak arra, hogy a szektornak továbbra is szüksége van a vissza nem térítendő támogatásra
Tovább növekvő működési költségek: Januárban a turisztikai cégek 55 százaléka jelezte, hogy a következő három hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásainak árát (decemberben ez az arány ugyanekkora volt), 45 százalékuk nem változtat az árakon, míg csökkentést senki nem jelzett. A szálláshely-szolgáltatásban az új szezon közeledtével 43 százalék az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban 56, az egyéb turisztikai szektorokban 62 százalék tervez emelni. A turisztikai cégek 46 százaléka a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog (ez az arány decemberben 47 százalék volt).

 

Forrás: turizmus.com
 
 
 
 

Okos megoldások szálláshelyeknek

Az okoshotel.com intelligens megoldásai segítenek a szálláshelyek hatékony és gazdaságos üzemeltetésében. Az intelligens eszközök alkalmazása növeli a vendégélményt, időt és költséget takarít meg a szálláshely-tulajdonosok és üzemeltetők számára.

Okos zárak akár távoli bejelentkezéssel

Az egyszerűen telepíthető okos zárak nyithatóak PIN kóddal, kártyával, de akár mobiltelefonos alkalmazással is. A zárakhoz a nyitási jogosultság távolról is megadható, ez az okos zárak egyik legnagyobb előnye. Az okos zárak alkalmazásával a szállásadónak lehetősége nyílik arra, hogy a vendégek érkeztetését és elutaztatását a személyes jelenléte nélkül is megoldhassa. A bejelentkezési folyamat az okos zárak alkalmazásával sokkal kényelmesebbé válik a szállásadók és a vendégek számára egyaránt.

A következő hónapokban a jelentősebb hazai felhő alapú szálláshelykezelő szoftverekkel megvalósul az intelligens zárak integrációja. Így lehetővé válik, hogy a szállásadók számára a teljes be.- és kijelentkezési folyamat automatizált legyen. A szálláshely-kezelő szoftverekhez kapcsolt online fizetés, NTAK adattovábbítás és az akár távolról, a vendégek által alkalmazáson keresztül elvégzett okmányolvasás és VIZA adattovábbítás után a rendszer automatikusan meg tudja adni a nyitási jogosultságot a szobákhoz, apartmanokhoz és a közös egységekhez (főbejárat, kapu, egyéb helyiségek) is.

Okoseszközök szállásadóknak

Az okoshotel.com számos intelligens megoldást kínál, melynek segítségével a szállásadók optimalizálhatják szálláshelyükön az elektronikus eszközök működését, jelentős energiamegtakarítást érhetnek el. Eszközeink segítségével automatizálható, akár távolról is vezérelhető a világítás, fűtés, légkondicionálás, de akár a kert öntözése is teljesen automatizálható. A távolról vezérelhető, időzíthető eszközök irányításának jogosultsága rugalmasan paraméterezhető, a vendégek számára keltérő jogosultságok állíthatóak be.

Okosrendszereink a szálláshelyek igényei alapján teljesen testre szabhatóak. Megoldásaink a legkisebb magánszálláshelyek számára is jelentősen megkönnyítik a vendégek érkeztetését, a szállásadók csökkenthetik üzemeltetési költségeiket.

Kapcsolat:

Földesi Zoltán

Kereskedelmi Vezető

EPS-Connect International Zrt.

1131 Budapest, Dolmány utca 9.

Mobil: +36 70 343-9295 ; zoltan.foldesi@eps-connect.com; www.okoshotel.com

 
 
 
 

 Az ARTISJUS jelentősége

A vidéki szálláshelyeken ma már alapfelszereltség a televízió, a vendégek ezt kifejezetten igénylik. Amit már nem mindenki tud, hogy az apartmanban elhelyezett TV után jogdíjat kell fizetni - hiszen vélelmezhető, hogy azt zeneszolgáltatásra is használják. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség.
A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs. A televízió, vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson. A vendégek elégedetten távoznak, kedvező véleményt osztanak meg és nagyobb eséllyel térnek vissza. Így a zene végső soron hozzájárul a szálláshely bevételeinek növeléséhez – és ebből juttat vissza a zenék szerzőinek. A jogdíjjal nyílik lehetőség a dalszerzők, előadók és kiadók költségeit szétosztani azok között, akiknél a zene felhasználása a szolgáltatás értékét növeli.  
Ami mindenképpen jó hír, hogy lehetőség van kedvezményes jogdíjfizetésre. Amennyiben Ön a FATOSZ tagja, a kedvezmény jár Önnek! Ha még nem tagja Szövetségünknek, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu

 

 
 
 
 

Falusi Portékák

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 
 
 
 

Elérhetőségeink:

További híreink:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva.