Energetikai támogatás "A" komponens Kisokos

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
 
 
 
 
REZSITÁMOGATÁS A KKV ENERGIAKÖLTSÉG ÉS BERUHÁZÁS TÁMOGATÁSI PROGRAMBAN
Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás
"A" komponens Kisokos
Felhívás célja:
A kormányzat a szálláshely-vendéglátás ágazat kis- és közepes vállalkozásai számára is megnyitotta a mintegy 70 milliárd forint keretösszegű KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023 forrásait. A vissza nem térítendő támogatás jelentős segítséget nyújthat a vállalkozásoknak működésük stabilizálásához és fenntarthatóbbá válásához.
A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatára kiterjesztett pályázati lehetőség jóvoltából több ezer turisztikai vállalkozás kaphat komoly segítséget a megnövekedett költségei mérsékléséhez, működése stabilizálásához.
A könnyebb tájékozódás érdekében a támogatás legfontosabb tudnivalóit, az alábbi összefoglaló mutatja be! A tájékoztatást segítve az alábbi Kisokosban a regisztráció és az igénylés menetét szövegesen, valamint egy példán keresztül részletesen bemutatásra kerül!

 

Pályázati mérföldkövek és határidők:

Forrás: MTÜ
Regisztráció menete:
Figyelem! Fontos változás, hogy a program lebonyolítását február közepétől az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. átvette az NFFKÜ - Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt.-től. Az új támogató szervezet felhasználóbarát tájékoztató és pályázati felülete itt érhető el: https://vali.hu/energiatamogatas
A rezsitámogatásra történő regisztráció Ügyfélkapus azonosítással kezdődik. Maga a regisztráció folyamata a pályázatot bonyolító szervezet weboldalán elérhető pályázói felületen zajlik. A szálláshely-szolgáltatók és vendéglátóhely-üzemeltetők január 20-tól egészen április 30-ig regisztrálhatnak. Az azonosítást követően a cégadatok előkészítésével és a szükséges nyilatkozatok megtételével a regisztráció egyszerűen befejezhető.
Az adatok feldolgozása után a pályázati felület automatikusan meghatározza, hogy a vállalkozás jogosult-e támogatási kérelem benyújtására. Erről a rendszer a regisztrációkor megadott kapcsolati e-mail-re küldi meg az értesítést. Ekkor lehet tovább lépni a pályázói felületen.
Támogatás igénylése:
A sikeres regisztrációt követően a támogatási kérelem űrlapon lehet megadni a 2023. január, február, márciusi gáz-, villamosenergia- és távhőköltségeket és fogyasztási adatokat, valamint a gáz-, villamosenergia és távhő-számlák sorszámait.
Az adatok mellett további kötelező nyilatkozatokra is szükség van a támogatási kérelem benyújtásához. Így például a támogató nevére kitöltött banki felhatalmazó levél feltöltése alapfeltétel.
Fontos tudnivaló, hogy a felhatalmazó levele(ke)t a támogató szervezet változása miatt már az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nevére kell kiállíttatni a bankokkal. Ezt a pályázói felületen elérhető sablonok is segítik. Ezeket nemcsak a pályázói felületre kell feltölteni, hanem postai úton is be kell nyújtani egy-egy eredeti példányukat, március 1-jétől a 1074 Budapest, Rákóczi út 70-72. címre.
Ezt azoknak a már regisztrált vállalkozásoknak is újra el kell végezniük, amelyek ezt már megtették a korábbi támogató nevére. Támogatási kérelmet ugyanis csak ennek teljesítése után fogadnak be.
Támogatási kérelmet rezsitámogatásra (A komponens) június 30-ig, energiahatékonysági beruházás hitel önerő-kiegészítésre (B komponens) december 15-ig lehet benyújtani.
Pályázati feltételek:
  • Azok a kkv-k igényelhetik, amelyek TEÁOR vagy ÖVJT kódjának első két számjegye 55-56 közé esik.
  • Foglalkoztatotti létszámuk 250 főnél nem lehet több.
  • Éves nettó árbevételük legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint lehet.
  • A vállalkozás 2021-es energiaköltsége érje el az az évi értékesítés nettó árbevétele 2 %-át.
  • végéig egy tetszőleges értékű, energiamegtakarítást eredményező fejlesztést kell megvalósítaniuk. (Erre nincs meghatározott minimális kritérium.)
  • Foglalkoztatotti létszámukat 2022 utolsó három hónapjához képest az idei év utolsó negyedévének végéig nem csökkentik 10%-nál nagyobb mértékben.
Gyors segítség:
A beérkezett kérelemről legkésőbb annak kézhezvételét követő 5 munkanapon belül döntés születik. Folyósításra a támogatói okirat hatálybalépését követő 10 munkanapon belül kerülhet sor.
Rezsitámogatás:
A turisztikai kkv-k ennek segítségével a 2023. január-márciusi, számlával igazolt földgáz-, villamosenergia-, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének legfeljebb 50%-át elérő, vissza nem térítendő közvetlen támogatáshoz juthatnak.
Energiahatékonysági vállalás lehet az adott pályázó számviteli politikája alapján beruházásnak minősülő, energiahatékonyságot növelő beruházás. A választható beruházási típusokat a pályázati felületen, a vonatkozó listából lehet kiválasztani. Ilyen például a világításkorszerűsítés, hőszigetelés, nyílászárók korszerűsítése, fűtési rendszerek korszerűsítése, napkollektorok telepítése.
Kérjük tagjainkat, hogy minél többen éljenek a regisztrációs lehetőséggel. Ez jelenti ugyanis a belépési pontot a támogatási forrásokhoz, amelyek az ágazat egészére nézve hatalmas segítséget jelentenek, főként a jelenlegi szankciós energiaválság idején.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség; https://vali.hu/energiatamogatas

Kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal! Továbbá érdemes tanulmányozni a https://vali.hu/energiatamogatas található információkat. Telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége: +36 1 312 2213, e-mail: info@ifka.hu

 
 
 
 

Elérhetőségeink:

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

1077 Budapest, Király utca 93.

További híreink:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva.