Szakmai Hírlevél

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
 
 
 
   
  Energetikai pályázat - regisztráció hosszabbítás  
 
  Újra készül FATOSZ szálláskatalógus  
 
  Aktualitások a hazai turizmus irányításából  
 
  A vidéki szálláshelyek turisztikai szolgáltatásainak felmérése  
 
 

 

Vidéki turizmus 2023 katalógus

Várjuk a jelentkezéseket a Vidéki turizmus 2023 katalógusba!

A katalógusba jelentkezhetnek szálláshely-szolgáltatók, termelők, program- és egyéb szolgáltatók, a hirdetési ár pedig a megjelenés nagyságától és a kedvezmények jogosultságától függenek!

A Vidéki turizmus katalógus 2023 elérhető lesz Központi Irodánkban (1077 Budapest, Király utca 93.), elvisszük majd kiállításokra, illetve ORSZÁGOSAN A TOURINFORM Irodákba is eljuttatjuk őket. Online letölthető / lapozható formában pedig bárhova el lehet küldeni, bárhol meg lehet osztani.

2023. május 8-ig várjuk a jelentkezést!

A Tourinform irodákba már olyan látogatók, turisták érkeznek, akik kifejezetten utazni szeretnének, érdemes lenne, ha a kezükbe akadna egy olyan katalógus, melyben az ÖN szálláshelye is megtalálható! De online verzióban is elérhető lesz és meg tudják osztani különböző felületeiken! 

 
 
  JELENTKEZZEN MOST!  
 

 

A hazai agroturizmus felmérése

Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ munkatársaival kiemelten foglalkozunk a vidéki turizmussal. Célunk, a turisták számára megismertetni az ország szépségeit, és elsősorban a falusi térségekre felhívni a figyelmet. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a turisták költései nagyobb arányban maradjanak ezekben a térségekben. Számos külföldi példa is mutatja, hogy az agroturisztikai szolgáltatások és az aktív turizmus egymást kiegészítve egyedi és autentikus élményeket kínálva sikeresen nagy számú látogatót képes megszólítani. Szükségesnek látjuk, hogy tervezett és szervezett keretek között foglalkozzunk a helyi terméket előállítók és a szálláshelyek nyújtotta turisztikai szolgáltatásokkal, ezért a FATOSZ-szal és a Kislépték Egyesülettel együttműködve idén elkezdték az agroturizmus országos helyzetfeltárását.
A helyzetfeltárás eredményeire építve agroturisztikai stratégia készül, ami megalapozza a helyi termelők és falusi szálláshelyek szolgáltatásainak turisztikai termékkínálatba való bekapcsolását, egyúttal irányt mutat a jövőbeni fejlesztések számára.
A jelen kérdőív kitöltésével hozzájárul ahhoz, pontos képet kapjunk az agroturizmus hazai helyzetéről és mélyebb ismereteket szerezzünk a falusi szállásadók tevékenységéről, nehézségeiről.
Kérjuk, hogy május 5-ig töltse ki a kérdőívet!
 
 
  KITÖLTÉS  
 
 

2023. évi Megyei Vezetők Értekezlete

2023-ban újra személyes keretek között találkozhattak a megyei szervezetek vezetői. A programterv érintette a jelenlegi és a jövőbeni futó pályázatokat, együtműködési lehetőségeket is.

TELJES CIKK

Megtartotta éves közgyűlését a FATOSZ

A Tiszabábolnán tartott rendes, éves közgyűlésen a Szövetség elfogadta a 2022. évi szakmai, pénzügyi beszámolót és a 2023. évi munkatervet.

TELJES CIKK
 
 
 

 

 

Folytatódik az együttműködés a Veranda magazinnal

Az újság országosan  kéthavonta jelenik meg 20.000 példányszámban. Sőt az utóbbi időben már a határainkon túl is elérhető Szerbia, Szlovákia és Románia magyarlakta területein..

A JÚLIUSI SZÁMBAN TAGJAINK KEDVEZMÉNYESEN HIRDETHETNEK A VERANDA MAGAZINBAN! 

Részletekért kattintson IDE!

 
 
 

Legyen a tagunk!

Legyen Tagja Szövetségünknek, csatlakozzon hozzánk!

Megyei szervezeteinket ITT találja!

Amennyiben nem találja megyéjét a felsorolásban, van egy jó hírünk! Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt! Tud csatlakozni a Központi Irodánkhoz, mellyel tudja érvényesíteni többek között az Artisjus kedvezményt! Bármi kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

 

PÁRTOLÓ TAGSÁG FELTÉTELEI

ARTISJUS kedvezmény

A televízió, vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson, azonban sokan nem tudják, hogy ez után jogdíjat kell fizetni. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség. A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs
FATOSZ TAGOKNAK KEDVEZMÉNY, 12 hónap helyett csak 4 hónapot kell fizetni, jól hangzik, igaz? Ha még nem tagja Szövetségünknek, de szeretne csatlakozni, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu
RÉSZLETEK
 
 

Előszezon élénkítő kampány

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség előszezon élénkítő, integrált kommunikációs kampányt tervez május 15. és június 30. között. Céljuk, hogy bemutassák: Magyarország a nyári szezonban számos rejtett kincset és élményt tartogat a belföldi és nemzetközi utazók számára.

 

 

 
  RÉSZLETEK  
 
 
 

 

 "Lehetőségek a falusi turizmusban " képzés

Folyamatosan szervezzük a „Lehetőségek a falusi turizmusban” képzésünket! Jelentkezzen bátran, bármikor! Következő képzésünk májusban várható.

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, hogy hasznos információkkal gazdagodtak a képzés során, melyet azonnal tudtak alkalmazni a szálláshely-szolgáltatás során.

Mindennel együtt 7 hét alatt elvégezhető, online formában megszervezett tanfolyamunk nagyon rugalmas, oktatóink pedig felkészültek és lelkesek!

A képzés ára: 80 000 Ft, mely egy tanulmányutat is magában foglal.

ITT megtalálnak minden szükséges információt! Várunk mindenkit sok szeretettel!

 
 
 

Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) MAGÁNSZÁLLÁSHELY KISOKOS címmel kiadványt állított össze, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson új magánszálláshely létesítéséhez. A füzet a kezdeti lépések bemutatása mellett a teljes körű tájékozódásban és a körültekintő döntéshozatalban is támogatja az új és leendő magánszálláshely-szolgáltatókat.

A FÜZET MEGTEKINTÉSE

Összefoglaló ingatlan hasznosításról 2023-ban

Az alábbi összefoglaló célja, hogy az ingatlan hasznosításának szabályait mutassa be, ami a 2023-as évre vonatkozik. Jelen összefoglalóban a szálláshely-szolgáltatás, fizetővendéglátás tevékenység kerül szemlére.

Az összefoglaló teljes terjedelmében NAV honlapján található meg: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/nezzen-utana/inf_fuz/2023

Bővebben honalpunkon olvashat!

RÉSZLETEK
 
 

Plukkido - Mesébe szőtt valóság - Családbarát megoldás szálláshelyek számára

 
 

Szeretnéd, ha a szálláshelyed egyszerűen, de valóban gyerekbaráttá alakulna?

Nincs lehetőséged plusz személyzet bevonására, de szeretnéd, ha a családoknak lenne
plusz oka visszatérni hozzád?

A játékos neveléssel foglalkozó Plukkido digitális megoldása erre lett kitalálva. Az interaktív applikáció a gyerekek nyelvén szólítja meg a családokat, és igazán családbarát élménnyé varázsolja a kikapcsolódást.

 

 

Hogyan?
● Hely- és hangalapú titokzatos történetekkel.
● Kedvcsináló mesés tartalmakkal és sétálós kalandjátékkal.
● FATOSZ-tagok számára kedvezménnyel.

A 61 000 letöltéssel rendelkező Plukkido app alkalmas arra, hogy mesébe foglalva népszerűsítse a szálláshelyeket. A szálláshelyhez kapcsolódó meserészlet autós utazás közben szólal meg a közelben utazóknak, de a mese és a szülőknek szóló ajánló országszerte böngészhető a Manó Útinaplóban.

 
 
  TOVÁBBI RÉSZLETEK  
 
 

Önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszak június végéig

TELJES CIKK

Már elérhető az ingyenes Vendégem vendéglátás szoftver

TELJES CIKK

11%-kal több nemzetközi vendéget hozott a téli kampány

TELJES CIKK
 
 
 

 

 

 

AKTÍVAN BÉKÉS MEGYÉBEN  TÉRSÉGI KONFERENCIA

 

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ rendezvényt szervez Békés megyében! 

Időpont: 2023. május 26. csütörtök 9.00 – 16.00

Helyszín: Csabagyöngye Kulturális Központ, 5400 Békéscsaba Széchenyi u. 4.

Részletek ITT.

 
 
 

Szakmai tanulmányúton vettek részt SZTE-GTK turizmus-vendéglátás szakos hallgatói Etyeken

TELJES CIKK

Gasztrotali - Helyi alapanyagot a vendéglátásba!

TELJES CIKK
 

 

Energetikai támogatás "A" komponens Kisokos

A kormányzat a szálláshely-vendéglátás ágazat kis- és közepes vállalkozásai számára is megnyitotta a mintegy 70 milliárd forint keretösszegű KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023 forrásait. A vissza nem térítendő támogatás jelentős segítséget nyújthat a vállalkozásoknak működésük stabilizálásához és fenntarthatóbbá válásához.

MEGHOSSZABÍTOTTÁK A JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐT!

 
 
  RÉSZLETEK  
 
 
 

Márciusban javultak  a turisztikai cégek várakozásai

A TKI index 2023. márciusban +4 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket háromnegyed év után újra enyhén javulónak érzékelik
A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a konjunktúra várható alakulását a turizmusban. Ennek alapján rendszeresen közzéteszi a Turizmus Konjunktúra Indexet (TKI), hogy a piac és a közvélemény számára információt biztosítson a közeljövőben várható trendekről.A friss, januári adatok még mindig a negatív tartományokban mozognak, azonban reményt keltően mozdultak el a decemberi értékekhez viszonyítva.
Munkaerő-kereslet helyzete: A foglalkoztatotti létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -4 ponton áll, ami azt mutatja, hogy még enyhén csökkent a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Az elmúlt hónaphoz képest 8 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan azonban már +11 pontot mértek, ami azt jelenti, hogy a cégek kezdik bővíteni a munkaerő állományukat. A márciusi indexérték mindhárom szektorban pozitív és javulást mutat.
Turisztikai cégek várakozásai: A turisztikai cégek 77 százaléka emelt árat az elmúlt 3 hónapban, illetve ugyanilyen arányban számoltak be működési költségeik növekedéséről.
Az árnövekedés átlagosan 20 százalékot, míg a működési költségek emelkedése 36 százalékot tett ki. Vagyis a cégek nem tudták áthárítani az összes költségnövekedést a fogyasztókra, igaz, az olló már harmadik hónapja zárul. Mindez továbbra is indokolja a szektor támogatását.
Tovább növekvő működési költségek:Az üzleti tevékenység eredményének indexe a jelenhez képest a következő három hónapra vonatkozóan +27 ponton áll, ami 10 pontos javulást mutat februárhoz képest (három hónap alatt ez már +54 pont). Az előző hónaphoz képest az egyéb turisztikai szektorban 36 ponttal +49 pontra ugrott az eredményességi index, a vendéglátásban 5 ponttal +14 pontra emelkedett, míg a szálláshely-szolgáltatásban az előző havi jelentős emelkedés után valamelyest korrigált (9 ponttal +19 pontra).
Forrás: turizmus.com
 
 
 
 

Falusi Portékák

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 
 
 
 
 
 
 
 

Elérhetőségeink:

További híreink:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva!