Szakmai Hírlevél

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
 
 
 
   
  Beszámoló az OMÉK-ról  
 
  Megjelent a FATOSZ imázsfilmje  
 
  Hazai hírek az iparágból  
 
  Falusi turizmusban képzés  
 
 
 

Érdekel a falusi turizmus? Nemsokára indul idei utolós képzésünk!

 
 
 
Gyakorlott szakembertől szeretnél ismereteket szerezni rugalmasan és gyorsan? 
Ne keress tovább, ez a Neked való képzés! 
A Lehetőségek a falusi turizmusban képzésünk 70 órás, 5 hét alatt elvégezhető! 
Az órák online lesznek tartva pénteken délutánonként és szombatonként, ha lemaradsz valamelyikről, nem baj, hiszen rögzítésre kerül és később vissza tudod hallgatni!

Ár: 80 000 Ft 

Még 2023-ban a nagy érdeklődésre való tekintettel indul még egy képzésünk!
Gyakorlati szakemberektől szeretnél tényleges tudást? Rugalmas képzésre vágysz?

 • Online képzés
 • Órák péntek délután és szombaton
 • 5 hét alatt elvégezhető
 • Rögzítésre kerülnek az órák, melyek később visszahallgathatóak

 

 
 
 
  JELENTKEZEM  
 
 

Megjelent a FATOSZ imázsfilm

 

 

Minden év szeptember 27-én ünneplik világszerte a Turizmus Világnapját. Ennek apropóján debütált a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének imázsfilme. 
A forgatás még tavaly kezdődött. Célunk az volt, hogy a kiemelt turisztikai térségek mellett más ismert és kedvelt vidékek hagyományait mutassuk be. 

Helyszínek:

Szarvas - Arborétum, Sárarany Szalmaporta, Szárnyaló Lovastanya
Kétvölgy - Kétvölgy Vendégház, Vendvidéki Vendégház
Szalafő - Batha-Porta, Pityerszeri Skanzen
Tiszabábolna - Velo-Pihi Vendégház, Borvirág Vendégház és pince
Poroszló - Tisza-tavi Ökocentrum

Az imázsfilmhez a legjobban Petőfi Sándor szavai illenek: 
"Ha a Föld Isten kalapja, Hazánk a bokréta rajta!"

A filmben hallható zene: KACAJ & The Pontiac - Ébredek c. dala
 
 
  MEGNÉZEM  
 
 

Az "Év Falusi Szálláshelye 2023" - Vígmolnár Vendégház - Levelek

2023-ban először kereste a Szövetség az „Év Falusi Szálláshelyét”. A nevezési időszakban 142 jelölés érkezett, melyből a TOP10 szálláshelyet a FATOSZ szakmai zsűrije választotta ki. A döntőbe jutott versenyzők sorsát a közönségre bízták. Ennek eredményeként, közel 1000 szavazattal a Vígmolnár Vendégház lett.
A Vígmolnár Vendégház Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Leveleki-tó közvetlen közelében várja a pihenésre vágyó vendégeit. A házban három, franciaágyas szoba, valamint igény esetén ágyazható nappali szolgálja az ideérkezők kényelmét, melyek mindegyike saját fürdőszobával rendelkezik. A földszint teljes mértékben akadálymentesített. Az udvaron található filagória kiváló helyszíne lehet a baráti, illetve családi kikapcsolódásnak, ehhez kemence és bográcsozó hely is kialakításra került. A ház a téli időszakban fűthető, így a nyári szezonon kívül is foglalható.
TELJES CIKK

Országos és Régiós Falusi Szálláshely-Szolgáltatók

Közép-Dunántúli régió: Rédl Ágnes – Vincellér Vendégház (Veszprém vármegye, Királyszentistván)
Észak-Magyarországi régió: Nagy Lajos – Héhely Vendégház (Nógrád vármegye, Hollókő)
Észak-Alföldi régió: Balázsné Kanalas Angéla és Balázs Mihály – Sinka Miska Vendégház (Hajdú-Bihar vármegye, Pocsaj)
Dél-Alföldi régió: Ördög Józsefné – Piroska Vendégház (Csongrád-Csanád vármegye, Domaszék)
Dél-Dunántúli régió: Fehér Margit – Keltike Vendégház (Somogy vármegye, Cserénfa)
Nyugat-Magyarországi régió: Körmendiné Tarrósy Piroska – Sziklakert Vendégház (Vas vármegye, Őriszentpéter)

Országos elismerés:
dr. Lengyel Istvánné (Nellyke) – Csongrád-Csanád vármegye
TELJES CIKK
 
 

Országos és Régiós Falusi Szolgáltatók Díjátadó Ünnepség 2023

 
 
 
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége ünnepi keretek között rendezte meg az "Országos és Régiós Falusi Szolgáltatók" díjátadó ünnepségét, ahol köszöntötték és díjazták az ország legjobb vidéki szálláshely-szolgáltatóit.

Az eseményre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás keretében került sor, 2023. október 21-én. Az esemény kiemelkedő pillanatai közé tartozott a Turizmus Világnapján debütált imázsfilm vetítése is, mely bemutatta Magyarország vidéki szépségeit és a falusi szállások gazdag élményeit.

A FATOSZ kétévente választja ki a hazai régiók legjobb szálláshely-szolgáltatóit. Idén a Szövetség Facebook oldalán élőben közvetítésre került a teljes esemény. Frankó Pál, a Szövetség elnöke köszöntő beszédében kiemelte a vidék népességmegtartó erejét és a helyi közösségek közötti kapcsolatok fontosságát. A díjátadó során Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium, Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy a falusi turizmus a vidék gazdaságában meghatározó tényező. 

 
 
 

A minőségi falusi turizmus szerepe az életükben kérdőív

 
 
 
Kutatást végzünk az 1965 és 2005 között született, 18. életévét betöltött, magyar állampolgárságú felnőtt lakosság körében (Az X, Y, valamint a Z generáció 18. életévét betöltött tagjai között) a minőségi falusi turizmus szerepéről az életükben. A korrektül, értékelhető módon, és hiánytalanul kitöltött kérdőívet visszaküldők között kisorsolunk egy két főre szóló, egyéjszakás nyereményt, pincelabirintus látogatással és üdvözlő koccintással, a Tokaji Borvidéken a Zakator Vendégházban!

Megtisztelnétek, ha válaszaitokkal segítenétek a kutatást, illetve nagy segítség volna az is, ha terjesztenétek a kérdőívet kollégáitok, ismerőseitek, rokonaitok felé, illetve ha Ők is továbbküldenék (megosztást is köszönök Facebook-on) az Ő ismerőseik és rokonaik számára, és így tovább ?
 
 
 
  KITÖLTÖM  
 
 

Turisztikai szálláshelyek forgalma 2023. augusztus

 
 
 
A vendégéjszakáké 0,8%-kal nőtt, a vendégek száma 3,8%-kal csökkent 2022 augusztusához képest

2023 augusztusában a turisztikai szálláshelyeken1 (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 6,7 millió vendégéjszakát töltött el 2,3 millió vendég. A vendégéjszakák száma 0,8%-kal magasabb, a vendégeké 3,8%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2023. augusztusban:
A vendégek száma összességében 3,8%-kal csökkent, a vendégéjszakáké 0,8%-kal nőtt a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 63%-át a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom alig változott (+0,1%). A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,1%-kal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.
A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 6,0%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,8 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 841 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 59%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 6,2%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 6,6%-kal csökkent 2022 augusztusához mérten. A két legnépszerűbb turisztikai térségben2, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 40, illetve 8,7%-át regisztrálták, Budapest részesedése 5,3% volt.
A külföldi vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 11%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1,0 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 704 ezer vendéget és 1,9 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 66%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 9,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 18%-kal bővült 2022 augusztusához mérten. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 46%-át regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 23%-os részesedéssel.
Összesen 34 659 turisztikai szálláshely, ezen belül 3003 kereskedelmi, illetve 31 656 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.
A kereskedelmi szálláshelyek közül 1000 szálloda és 1203 panzió volt nyitva augusztus egy részében vagy egészében.
A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.
Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 14%-kal kevesebbet, 5,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

2023. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:
A turisztikai szálláshelyeken 0,7%-kal több, összesen 29,1 millió vendégéjszakát regisztráltak.
A belföldi vendégek 7,6%-kal kevesebb, a külföldiek 13%-kal több (15,8 millió, illetve 13,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.
 
 
 
  TOVÁBBI INFORMÁCIÓK  
 
 

Legyen a tagunk!

Legyen Ön is Tagja Szövetségünknek, csatlakozzon hozzánk!

Megyei szervezeteinket ITT találja!

Amennyiben nem találja megyéjét a felsorolásban, van egy jó hírünk! Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt! Tud csatlakozni a Központi Irodánkhoz, mellyel tudja érvényesíteni többek között az Artisjus kedvezményt! Kérje a FATOSZT tagságot minél előbb! Bármi kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

PÁRTOLÓ TAGSÁG FELTÉTELEI

ARTISJUS kedvezmény

Ön tudta? Amennyiben televízió vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson, akkor azután jogdíjat kell fizetni. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség! A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs.
FATOSZ TAGOKNAK KIEMELT KEDVEZMÉNY jár, 12 hónap helyett csak 4 hónapot kell fizetni, jól hangzik, igaz? Ha még nem tagja Szövetségünknek, de szeretne csatlakozni, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu   
RÉSZLETEK
 
 

Szeptemberi Turizmus Konjunktúra Index

 
 
 

Még szeptemberben is a turizmus a legválságállóbb szektor


A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2023. szeptemberben -3 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket a szezon végeztével enyhén romlónak érzékelik. Az index 3 ponttal csökkent a kilencedik hónapban, mely elmarad az augusztusi növekedés mértékétől. Így 4 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét.

Mindhárom alágazatban csökkent az index, legnagyobb mértékben (7 ponttal) a szálláshely szolgáltatásban.
A TKI index szeptemberben kissé magasabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgál-tatási szektor konjunktúraindexénél (-5 pont), illetve magasabb a nemzet-gazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél (-9 pont). A szolgáltatási szektor konjunktúraindexe stagnált szeptemberben.

A régiók közül egyedül Közép-Magyarországon pozitívak a kilátások, míg a többi régió vállalkozásai stagnálásközeli állapotot vagy dekonjunktúrát jeleztek (TKI: -1 és -19 között).

A turisztikai cégek 52%-a a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten. Az átlagos növekedés 35%-ot tett ki (ez magasabb az augusztusban mért 31%-nál).
2023. szeptemberben a turisztikai cégek 68%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten, 31%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 1% jelzett.
Az áremelkedés átlagosan 13%-os volt az előző év azonos időszakához mérten. Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló immár két hónapja újra nyílik.

Szeptemberben a turisztikai cégek 9%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát (júliusban 15%, augusztusban 12% volt ez az arány), 89%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2% jelzett. A turisztikai cégek 6%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog (mely arány 5 százalékponttal csökkent augusztushoz képest).

Forrás: Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)

 
 
 

Kötelező NTAK regisztráció és adatszolgáltatás

 
 
 
A szálláshelyek után a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK). Az NTAK egy olyan digitális rendszer, amelybe a turisztikai szolgáltatók jogszabályi elrendelés alapján, szoftverrel, automatizált módon szolgáltatnak statisztikai adatokat. Az NTAK-ba beküldött adatok alapján pontosan mérhetővé válik egy adott település, turisztikai térség vagy akár a teljes szektor turisztikai teljesítménye. Az NTAK-ba a jogszabályi előírásoknak megfelelően kizárólag statisztikai adatok kerülnek.

Az NTAK-regisztrációra köteles vendéglátó üzletek típusai:
 • alkalmi vendéglátóhely;
 • büfé;
 • cukrászda;
 • étterem;
 • gyorsétterem;
 • italüzlet, bár;
 • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
 • mozgó vendéglátóhely;
 • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
 • rendezvényi étkeztetés;
 • zenés-táncos szórakozóhely.
Az NTAK-regisztrációra köteles turisztikai attrakciók típusai:
 • állatkert;
 • kalandpark;
 • közfürdő, gyógyfürdő, termálfürdő;
 • muzeális intézmény, vár, kastély;
 • természetes fürdőhely (stand);
 • turisztikai közlekedési infrastruktúrához tartozó közlekedési eszköz;
 • védett természeti terület bemutatóhelye;
 • vidámpark;
 • zenés, táncos rendezvény.
Az egyes vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók pontos leírása az info.ntak.hu oldalon olvasható.
Az NTAK-ba regisztrált vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók közül idén júliustól a 2022-ben vendéglátásból vagy jegyértékesítésből származó, több mint nettó 100 millió forintos bevételt elérő szolgáltatók kezdik meg a szoftveres adatküldést. A 12-50 millió forint közötti nettó árbevételű szolgáltatók
2024. január 1-jétől adatszolgáltatók.

TEGYEN ELEGET TÖRVÉNYI KÖTELEZETTSÉGÉNEK!
REGISZTRÁLJA VENDÉGLÁTÓ ÜZLETÉT ÉS/VAGY TURISZTIKAI ATTRAKCIÓJÁT
AZ NTAK-BA AZ NTAK.HU HONLAPON. HA A MEGFELELŐEN SZÁMOLT 2022. ÉVI NETTÓ
ÁRBEVÉTELE MEGHALADTA A 100 MILLIÓ FORINTOT, AKKOR HALADÉKTALANUL
KEZDJE MEG A SZOFTVERES ADATSZOLGÁLTATÁST AZ NTAK-BA.

A regisztrációról és az adatszolgáltatásról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon.
Regisztrálni csak online lehet. Ha az NTAK regisztrációval és adatszolgáltatással kapcsolatban kérdése
merül fel, keresse ügyfélszolgálatunkat a 06-1-550-1855-as telefonszámon a hét bármely napján, 0-24
órában, vagy írjon e-mailt a turisztika@1818.hu címre.
Ha Ön nem üzemeltet vendéglátó üzletet vagy turisztikai attrakciót, akkor tekintse levelünket tárgytalannak.

Üdvözlettel:
Magyar Turisztikai Ügynökség
 
 
 

 
 

Több mint 270 esetben nem adott számlát a Békés vármegyei szálláshely

 
 
 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Békés vármegyei szálláshely-szolgáltatókat ellenőriztek a minap. A vizsgálat számos hibát felszínre hozott, az ellenőrök az adatbázisok eltéréseinek tisztázására végül 41 jogkövetési vizsgálatot indítottak.

– A szálláshely-szolgáltatók vizsgálata évek óta fontos eleme a NAV helyi ellenőrzési tervének – közölték. – A szálláshelyet kiadó adózók nagy része tételes átalányadózást választ, ilyenkor a 90 napot meg nem haladó szálláshely-szolgáltatás után a szobaszám szerint kell átalányadót fizetni, és a szobák számát az adóbevallásban is fel kell tüntetni. Az ellenőrök az adózók bejelentéseit összevetették a bevallások és a szálláshelyet kínáló weboldalak adataival is.


Az adózók az adóbevallás tervezetét gyakran nem egészítették ki a szobaszámadattal, ezért az adófizetési kötelezettség sem helyesen jelent meg a bevallásokban. Sokszor azért kellett ellenőrzést elrendelni, mert az önkormányzati nyilvántartások szerinti szobaszám és a szálláshelyportálokon hirdetett szobaszám nem egyezett. Az ilyen esetek 80 százalékában az bizonyosodott be, hogy több szobát hasznosítottak, mint amennyit bevallottak. A megindított vizsgálatokban az adózók együttműködtek, az elmaradt, összesen közel 14 millió forintnyi adót önellenőrzéssel pótolták.

A revizorok összevetették a szálláshelyportálok foglalásait, a bankszámlakivonatok pénzmozgásait és a kibocsátott számlák adatait, így is kiderültek mulasztások. Ezek közül is kiemelkedik egy olyan szálláshely-szolgáltató, aki 276 esetben nem adott számlát. Szintén a bankszámlaadatok buktatták le azt a vállalkozót, aki nemcsak saját ingatlanát hasznosította, hanem szálláshely-közvetítést is végzett, bejelentés nélkül. Számlájára mások szálláshelyeire hivatkozva is érkeztek összegek, ezekről a befizetésekről szintén nem volt számla.

Forrás:https://www.beol.hu/helyi-kek-hirek/

 
 
 

MTÜ: A júliusi vendégszám a 2019-es rekordévit is felülmúlta

Júliusban 2,2 millió vendég mintegy 6,4 millió vendégéjszakát töltött el. A foglalások 80 százaléka vidéki szolgáltatóknál jelentkezett. 

RÉSZLETEK

Villányból származik az ország legjobb vörösbora

Magyarország legjobb vörösbora lett a Bodor Borászat 2016-os évjáratú Cabernet Sauvignonja a Winelovers Wine Awards 2023-as borversenyén.

RÉSZLETEK

A fenntartható turizmusról tartanak konferenciát

Szeptember 13-14. között rendezik a SUSTOUR projektetlezáró fenntarthatósági konferenciát, melyen virtuálisan is részt lehet venni egy regisztráció után.
RÉSZLETEK

Újra a Pannonhalmi Főapátságé az Év Pincészete díj

2010 után 2023-ban ismét a Pannonhalmi Főapátság borászatát
választották meg az Év Pincészetének. 

RÉSZLETEK
 
 
 
 
 
 

Eredményes volt a nyár

A nyári szezonban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban, eredményes nyár volt.

RÉSZLETEK

A belföld-külföld egyensúly

Az európai trendekkel összhangban Magyarországon is hatalmasat erősödött a beutazó forgalom nyáron, a belföldi és külföldi vendégek arányában kezd visszaállni az "egészséges", 50-50 százalékos egyensúly. 

RÉSZLETEK

Partnerek szemével

Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke kiemelte: a kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ami folyó áron 25%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

RÉSZLETEK

Főszezoni érdekességek

Ez alapján elmondható, például, hogy 2023 nyarán az izlandi turisták voltak átlagosan a legidősebbek, az átlagéletkoruk 45,2 év volt. A legfiatalabb vendégeket Grúzia küldte, 32,4 éves átlagéletkorral.

RÉSZLETEK
 
 

GuideMe – Magyarország a zsebedben turisztikai applikáció

 
 
  TOVÁBBI INFORMÁCIÓ  
 
 
 

Elérhetőségeink:

További híreink:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva!