SZAKMAI HÍRLEVÉL

FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
 
 
 
   
  Megújult a FATOSZ weboldala  
 
  Flexi a kistermelői rendelet  
 
  Hazai hírek az iparágból  
 
  Falusi turizmus - képzés  
 
 
 

LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUS KÉPZÉS - KEZDÉS: 2024. JANUÁRBAN

 
 
 
Gyakorlott szakemberektől szeretnél ismereteket szerezni rugalmasan és gyorsan? 
Ne keress tovább, ez a Neked való képzés! 
A Lehetőségek a falusi turizmusban képzésünk 70 órás, 5 hét alatt elvégezhető! 
Az órák online lesznek tartva pénteken délutánonként és szombatonként, ha lemaradsz valamelyikről, nem baj, hiszen rögzítésre kerül és később vissza tudod hallgatni!

Ár: 80 000 Ft 

Gyakorlati szakemberektől szeretnél tényleges tudást? Rugalmas képzésre vágysz?

  • Online képzés
  • Órák péntek délután és szombaton
  • 5 hét alatt elvégezhető
  • Rögzítésre kerülnek az órák, melyek később visszahallgathatóak

 

 
 
 
  JELENTKEZEM  
 
 

AJÁNDÉKOZZON TUDÁST KARÁCSONYRA!

 
 
Még nem tudja mivel lepje meg szeretteit idén Karácsonykor?
Ajándékozzon tudást!
A beváltható voucher a "Lehetőségek a falusi turizmusban" c. képzésünkre érvényes, ahol a falusi vendégfogadásról kaphatnak bővebb ismereteket az érdeklődők! További információkért keressen minket!
A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzést megvásárolhatja szeretteinek, barátainak, kollégáinak! Tudja, hogy az ajándékozottnak régóta dédelgetett álma egy vidéki szálláshely üzemeltetése, de nem tudja, hogyan kezdje el?
A képzés kiváló kiinduló pontot nyújt mindazoknak, akik még csak tervezik a jövőt!
Kérjen további információt ITT: info@falusiturizmus.hu
 

 
  TOVÁBBI RÉSZLETEK  
 
 

ADVENTI NYEREMÉNYJÁTÉK

 

 
Várjuk a képeket vidéki magán- és egyéb szálláshelyektől, kézművesektől, programszolgáltatóktól, kidíszített vendégházról, különleges dekorációkról, kézműves termékekről, bármilyen ötletes díszítésről!
December 3. és december 10. között van lehetőségük elküldeni részünkre a képeket az info@falusiturizmus.hu email címre, adventi nyereményjáték tárggyal.

December 11. és 17. között
 közzétesszük a képeket a FATOSZ Facebook oldalán. Ezek közül a közönség által megszavazott első három helyezett és a Szövetség által kiválasztott pályázó fog nyereményben részesülni.
December 18-án hirdetjük ki a dobogós helyezetteket és az általunk megválasztott képet.

Négy díj kerül kiosztásra: A közönség szavazata által elért első három kép, amely a legtöbb szavazatot/like-ot kapta és a Szövetség kedvence
Az 1. helyezett és a Szövetség által kiválasztott nyertes részére a nyeremény nem más mint:
- Kézműves termékekből álló értékes válogatás
- Elismerő oklevél
- Kiemelt promóció a nyertesről, amely megjelenik a Szövetség honlapján és megosztásra kerül Facebook és Instagram oldalainkon is
A közönség által megítélt 2. és 3. helyezett nyereménye:
- Kézműves termékekből álló válogatás
- Elismerő oklevél
 
 

EPR WEBINÁRIUM – KITERJESZTETT GYÁRTÓI FELELŐSSÉG TUDNIVALÓI KISTERMELŐK, ŐSTERMELŐK SZÁMÁRA

 
 
 
Temérdek segélykiáltás/kérdés érkezik a kistermelők, tagjaink köréből, a napokban bevezetésre kerülő “kiterjesztett gyártói felelősség” (EPR) regisztrációs, adatszolgáltatási és díjfizetési kötelezettséggel kapcsolatban.
A Kislépték Egyesület egy online alkalmat szervezett, ahol bemutatásra kerültek a legfontosabb tudnivalók, kötelezettségek, stb. Illetve megválaszolásra kerültek az előzetes kérdések.

Az előadás visszanézhető YouTube csatornán:
A kapcsolódó anyagok pedig innen tölthetőek el:

Forrás: kisleptek.hu
 
 
 
  TOVÁBBI INFORMÁCIÓ  
 
 

KÉRDŐÍVES KUTATÁS - ÉRTÉKÉS NYEREMÉNY KISORSOLÁSA A KITÖLTŐK KÖZÖTT

 
 
 
Kutatást végez egy kutatócsoport az 1965 és 2005 között született, 18. életévét betöltött, magyar állampolgárságú felnőtt lakosság körében (Az X, Y, valamint a Z generáció 18. életévét betöltött tagjai között) a minőségi falusi turizmus szerepéről az életükben. A korrektül, értékelhető módon, és hiánytalanul kitöltött kérdőívet visszaküldők között kisorsolnak egy két főre szóló, egyéjszakás nyereményt, pincelabirintus látogatással és üdvözlő koccintással, a Tokaji Borvidéken a Zakator Vendégházban!

 
 
 
  KITÖLTÖM  
 
 

KÉSZÜL A FLEXI, MEGÚJUL A KISTERMELŐI RENDELET!

 
 
 

Az Agrárminisztérium 2023. október 20-án társadalmi egyeztetésre bocsátotta a “Kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállítás és értékesítésről” szóló AM rendelettervezetet, amely “Flexi” néven vált ismertté.

Az Agrárminisztérium és a NÉBIH a 2023-as Helyi Termék Rendezvénysorozat hallgatósága előtt már bemutatta a Kistermelői rendelet (Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet) utódját és legfontosabb változásokat, melyek a “Flexi”, azaz a “Kis mennyiségű, helyi, marginális élelmiszer-előállítás és értékesítésről” szóló AM rendeletben fognak helyet kapni. A 2023. október 20-án pedig immáron társadalmi egyeztetés keretében a teljes szöveg a nyilvánosság elé kerülhetett, melyet a Egyesületünk megküldött tagjainak.

Összességében a rendelettervezet egy előremutató változást vetít elő a kistermelői élelmiszer-előállítás és kereskedelem tekintetében, figyelembe véve az innovatív értékesítési csatornák megjelenését és a fogyasztói igények változását.

Különösen támogatjuk, hogy az Agrárminisztérium és a NÉBiH útmutatóval is segítik majd az új rendelet értelmezését. Ezen folyamatokban a Kislépték Egyesület továbbra is megad mindenféle szakmai támogatást nemzetközi jó gyakorlatok és jogszabályi, kutatási eredmények figyelembe vételével.

 
 
 
  TOVÁBB A CIKKRE  
 
 

LEGYEN A TAGUNK 2024-BEN!

Legyen Ön is Tagja Szövetségünknek, csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben nem találja megyéjét a felsorolásban, van egy jó hírünk! Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt! Tud csatlakozni a Központi Irodánkhoz, mellyel tudja érvényesíteni többek között az Artisjus kedvezményt! Kérje a FATOSZT tagságot minél előbb! Bármi kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal! 
2024. január 1-től létesítsen közvetlen tagsági viszonyt a FATOSZ-szal, így különösen megéri!

PÁRTOLÓ TAGSÁG FELTÉTELEI

ARTISJUS KEDVEZMÉNY

Ön tudta?
Amennyiben televízió vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson, akkor azután jogdíjat kell fizetni. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség! A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs.
FATOSZ TAGOKNAK KIEMELT KEDVEZMÉNY jár, 12 hónap helyett csak 4 hónapot kell fizetni, jól hangzik, igaz? Ha még nem tagja Szövetségünknek, de szeretne csatlakozni, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu
RÉSZLETEK
 
 

ORSZÁGOS ÉS RÉGIÓS FALUSI SZOLGÁLTATÓK 2023 - PORTRÉSOROZAT A DÍJAZOTAKKAL

 
 
 
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége ünnepi keretek között rendezte meg az "Országos és Régiós Falusi Szolgáltatók" díjátadó ünnepségét, ahol köszöntötték és díjazták az ország legjobb vidéki szálláshely-szolgáltatóit.

A következő hetekben megismerhetik a díjazottakat egy kicsit közelebbről. A Facebook és Instagram oldalainkon a díjazottakkal készített rövid interjúval betekintést kaphatnak, hogy mióta foglalkoznak falusi turizmussal, miért vágott bele, mi a legkedvesebb emlék a tevékenység során, hogyan hatott/ hatnak a válsággal teli évek és mi motiválja őket, hogy tovább végezze a tevékenységet.


A díjazottak:
"Dél-Dunántúl Falusi Szolgáltatója 2023"

Fehér Margit

Keltike Vendégház

Cserénfa

Somogy vármegye

2024. november 28.

"Észak-Magyarország Falusi Szolgáltatója 2023"

Nagyné Mákos Izolda,

Nagy Lajos

Héhely Vendégház

Hollókő

Nógrád vármegye

2024. december 01.

"Dél-Alföld Falusi Szolgáltatója 2023"

Ördög Józsefné

Piroska Vendégház

Domaszék

Csongrád-Csanád vármegye

2024. december 08.

"Közép-Dunántúl Falusi Szolgáltatója 2023"

Rédl Ágnes

Vincellér Vendégház

Királyszentistván

Veszprém vármegye

2024. december 12.

"Nyugat-Dunántúl Falusi Szolgáltatója 2023"

Körmendiné Tarrósy

Piroska

Sziklakert Vendégház

Őriszentpéter

Vas vármegye

2024. december 15.

"Észak-Alföld Falusi Szolgáltatója 2023"

Balázsné Kanalas Angéla,

Balázs Mihály

Sinka Miska Vendégház

Pocsaj

Hajdú-Bihar vármegye

2024. december 22.

"Az Év Falusi Szálláshelye 2023"

Molnár Ferenc,

Molnár Ferencné

Vígmolnár Vendégház

Levelek

Szabolcs-Szatmár-Bereg

vármegye

2024. december 29.

 
 
 

MEGÚJULT A FATOSZ HONLAPJA

 
 
 

Falusi szálláshelyet keres? Látogasson el a honlapunkra, ahol interaktív térképen nézheti meg a tagjaink által kínált szálláshelyeket. 

Szálláshely-szolgáltatóként szeretné a falusi szálláshelyét minősítetni? A weboldalunkon a "Védjegy" fül alatt számos információt talál a minősítés menetéről. Továbbá megtalálja kitöltendő dokumentumokat is!

Szeretne tagként csatlakozni hozzánk? Böngésszen bővebb információkért a megújult honlapunkon, hogy milyen előnyökkel jár, ha tagjaink közt tudhatjuk Önt is. 

A honlapunkon híreket és programokat is talál az erre kialakított részeken és ha szeretné megtapasztalni a falusi ízeket, akkor látogasson el a gasztronómia fülre, ahol számos receptet olvashat el. Ha megtetszik valamelyik recept, akkor ne tétovázzon és próbálja ki otthon!

Kellemes olvasást kívánunk! 

 
 
 
  TOVÁBB A WEBOLDALRA  
 
 

OKTÓBERI TURIZMUS KONJUNKTÚRA INDEX

 
 
 

Októberben romlottak a turisztikai cégek várakozásai

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2023. októberben -8 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén romlónak érzékelik. Az index 5 ponttal csökkent a tízedik hónapban, mely szeptemberrel együtt 8 pontos csökkenést jelent. Ugyanakkor még így is 5 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét.  

A szálláshely szolgáltatásban jelentősen emelkedett az index, míg a másik két ágazatban csökkent.

A szálláshely-szolgáltatás félév óta tartó negatív trendjét törte meg az októberi emelkedés, mely az alszektor konszolidációját mutatja. A vendéglátás régóta tartó kedvezőtlen helyzete azonban nem változott (immár 16 hónapja negatív tartományban áll).

A TKI index októberben kissé alacsonyabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúra-indexénél (-4 pont), azonban magasabb a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél (-10 pont), valamint jóval magasabb az építőipar
(-22 pont) és a kereskedelem (-17 pont) indexénél. Mindez azt jelenti, hogy a szolgáltatások, köztük a turizmus, a gazdasági nehézségek ellenére képes a stagnálásközeli állapot fenntartására.

A teljes turisztikai szektort tekintve a régiók közül a fővárosnak köszönhetően egyedül Közép-Magyarország cégei jeleztek stagnáló kilátásokat, míg a többi régió vállalkozásai dekonjunktúrát prognosztizálnak (TKI: -9 és -14 között).

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 46%-a növekedést, 25%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 24% vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 32%-uk visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 23%-a vár ügyfélforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 26%-uk visszaesést prognosztizál.

Októberben a turisztikai cégek 24%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát (júliusban 15%, augusztusban 12%, szeptemberben 8% volt ez az arány), 69%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 7% jelzett (előző hónapban 2%). A szálláshely-szolgáltatásban 22% az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban 19%, az egyéb turisztikai szektorokban 31% tervez emelni. A turisztikai cégek 16%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog (mely arány 10 százalékponttal nőtt szeptemberhez képest).

Forrás: Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)

 
 
 
  TOVÁBB A CIKKRE  
 
 

VIDÉKI TURIZMUS - ONLINE MEGJELENÉS

 
 

 
 
 
Napokon belül megjelenik a Vidéki turizmus katalógus! Mielőtt azonban kézbe vennénk, már néhány szálláshellyel, online felületeinken találkozhat! 
Hetente három alkalommal online hirdetési felületeinken megismerkedhet autentikus vidéki szálláshelyekkel. 

A nyomtatott példány mellett, a szálláshelyeket, a vidéki program és egyéb szolgáltatókat továbbá a külhoni szolgáltatókat is bemutatjuk online felületeinken (Facebook és Instagram). Az elkészült katalógusból minden jelentkezőnek küldeni fogunk, hogy megtekinthessék az elkészült kiadványt.

Érdeklődik a falusi szálláshelyek után? Akkor kövesse nyomon posztjainkat és ismerje meg a szálláshelyeket! Továbbá, ha valamelyik szálláshely felkeltette az érdeklődését, akkor ne hezitáljon, a feltüntetett elérhetőségek egyikén vegye fel velük a kapcsolatot és tapasztalja meg személyesen is a falusi vendégfogadás varázsát. 
Fedezzük fel együtt a magyar vidék minden apró csodáját! 
 
 
 

 
 

MEGYNITOTTA KAPUIT A LÁTOGATHATÓ KARÁCSONYHÁZ

Október 20-án megnyitott Magyarország egyik legkülönlegesebb karácsonyi dekorációkat és mesebeli ünnepi hangulatot megidéző üzlete, a karácsonyház.

RÉSZLETEK

NYÁRRA TELJESEN MEGÚJUL A PELLÉRDI-BRÁZAY KASTÉLY

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 243 millió forintos támogatásával fejlesztik a Brázay kastélyparkot a Baranya vármegyei Pellérden – közölte a település önkormányzata.

RÉSZLETEK

MAGYARORSZÁG VILÁGÖRÖKSÉGEI IS MEGTEKINTHETŐEK A GOOGLE ARTS & CULTURE FELÜLETÉN

Magyarország, az UNESCO által világörökségként számon tartott nevezetességei is megtekinthetőek a Google Arts & Culture oldalán. Tekintse meg őket! 

RÉSZLETEK

ŐSZI DARULESEKRE VÁRJÁK A LÁTOGATÓKAT A FEHÉR-TÓNÁL

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a darvak vonulása. A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó, látogassa meg!

RÉSZLETEK
 
 
 
 
 
 
 

ELÉRHETŐSÉGEINK:

TOVÁBBI HÍREK:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva!