SZAKMAI HÍRLEVÉL

FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
 
 
 
   
  2023. évi Szövetségi eredmények  
 
  Turizmusfejlesztési hozzájárulás - segédlet  
 
  Hazai hírek az iparágból  
 
  Meghívó - III. REL Expo  
 
 
 

LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN KÉPZÉS 2024-BEN IS

 
 
 
2024. január 19-én indult el idei első képzésünk. A nagy érdeklődésre való tekintettel, szeretnénk indítani az év további részében is csoportot, így jelentkezni már lehet a következőre. Várhatóan március közepén indul a következő!
Szeretne egy rugalmas, gyakorlatorientált képzésen részt venni? 
A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzésünk 70 órás, mindössze 5 hét alatt elvégezhető! 
Az órák online lesznek tartva pénteken délutánonként és szombatonként, ha lemarad valamelyikről, nem baj, hiszen rögzítésre kerül és később vissza tudja nézni!

Ár: 90 000 Ft (a díj minden költséget tartalmaz)

 
 • Online képzés, Teams rendszeren keresztül
 • Órák péntek délután és szombaton egész nap
 • 5 hét alatt elvégezhető, melyben a vizsga is megtörténik
 • Rögzítésre kerülnek az órák, melyek később visszahallgathatóak
 • Minden leadott anyagot a hallgatókkal megosztunk

 


 
 
 
  JELENTKEZEM  
 
 

2023. ÉVI ÖSSZEFOGLALÓ

 
 
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége 2023-ban is a vidéki-falusi szálláshely-szolgáltatók, programszolgáltatók és termelők érdekében végezte szakmai munkáját. A 2023. évi főbb tevékenységeinket egy összefoglaló cikkbe szedtük össze.
A szakmai munkák közül az alábbiak kerültek kiemelésre: 
 • Megyei Vezetők Értekezlete
 • Vidéki turizmus katalógus online és nyomtatott formában történő megjelenése
 • Imázsfilm
 • Nemzetközi partnerkapcsolatok erősítése
 • Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon való részvétel
 • "Régiós Falusi Szolgáltató" díjak kiosztása
 • "Év Falusi Szálláshelye verseny
 • napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy - szakmai munka
 • "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzés 
 

 
  TELJES CIKK  
 
 

GINOP PLUSZ-3.2.4-23 KKV KAPACITÁSBŐVÍTŐ TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉG

 
 
 

A projekt célja azon kis-, és közepes vállalkozások kapacitás-fejlesztésének támogatása, akik a négy leghátrányosabb helyzetű magyarországi régióban - Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld,  Dél-Dunántúl – működnek és legfeljebb 10 munkavállalóval bővítenék a foglalkoztatottaik számát. A támogatás célja emellett, hogy hosszabb távon is segítse a kkv-k alkalmazkodását a zöld és a digitális átállás okozta kihívásokhoz, és ezáltal hozzájáruljon ahhoz, hogy a létrejövő munkahelyek hosszabb távon is fenntarthatók legyenek.

 
 
 
  PÁLYÁZATI FELTÉTELEK MEGTEKINTÉSE  
 
 

LEGYEN A TAGUNK 2024-BEN!

Legyen Ön is Tagja Szövetségünknek, csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben nem találja megyéjét a felsorolásban, van egy jó hírünk! Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt! Tud csatlakozni a Központi Irodánkhoz, mellyel tudja érvényesíteni többek között az Artisjus kedvezményt! Kérje a FATOSZT tagságot minél előbb! Bármi kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal! 
2024. január 1-től létesítsen közvetlen tagsági viszonyt a FATOSZ-szal, így különösen megéri!

PÁRTOLÓ TAGSÁG FELTÉTELEI

ARTISJUS KEDVEZMÉNY

Ön tudta?
Amennyiben televízió vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson, akkor azután jogdíjat kell fizetni. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség! A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs.
FATOSZ TAGOKNAK KIEMELT KEDVEZMÉNY jár, 12 hónap helyett csak 4 hónapot kell fizetni, jól hangzik, igaz? Ha még nem tagja Szövetségünknek, de szeretne csatlakozni, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu
RÉSZLETEK
 
 

TURIZMUSFEJLESZTÉSI HOZZÁJÁRULÁS - (TFH) - HASZNOS INFORMÁCIÓK

 
 
 
Mekkora az adó?

4%-os adó, melyet a bevétele után kell fizetni. Az adó alapja az egyéb adókkal csökkentett jövedelem, tehát amennyiben a számlán külön szerepel szállásdíj és ifa (esetleg áfa is) - tehát nem egyben számláz mindent - akkor az adó alapja csak a szállásdíj lesz. Vagyis például az ifa-ra és az áfa-ra nem kell fizetni a hozzájárulást.
Kinek és hogyan kell fizetni?

Állami adó, vagyis a NAV-nak fizetendő a 10032000-01079122 NAV Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételi számlára. A közleménybe az adószámot szükséges beírni. 
A bevallás és a fizetés gyakorisága

Az adót be is kell vallani, a bevallás gyakorisága az áfabevallás gyakoriságához igazodik. Tehát amennyiben nincs havi, vagy negyedéves áfabevallási kötelezettsége, akkor tárgyévet követő év február 25-ig kell megállapítani, befizetni és bevallani az egész éves összeget. Havi áfa bevallóknak ugyanez havi bevallás és fizetési kötelezettség és tárgyhót követő hónap 20-áig kell megtenni.

Mi a bevallás és a befizetés határideje?

Az éves bevallóknak a 2023-as évről 2024. február 26-ig, ebben a bevallásban a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjának megállapításakor nem kell figyelembe venni a 2023. január 1. és 2023. március 31. közötti időszakot.

 
 
 
  TOVÁBBI INFORMÁCIÓK  
 
 

DECEMBERI TURIZMUS KONJUNKTÚRA INDEX

 
 
 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2023. decemberben -6 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén romlónak érzékelik. Az index értéke 2 ponttal nőtt az év utolsó hónapjában, ezzel jelentősen, 16 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét. A szálláshely szolgáltatásban csökkent az index, míg a vendéglátásban enyhén, az egyéb turisztikai szektorban jelentősen emelkedett.

Az egyéb turisztikai szektor indexe pozitív irányban valamelyest elszakadt a másik két alszektorétól, mely utóbbiak egy szinten állnak. A szálláshely-szolgáltatás indexe 2023 tavasza óta trendjében csökkenő, decemberben éppen a szeptemberi szintre süllyedt, míg a vendéglátás decemberi enyhe konszolidációja ellenére érdemi javulást már közel egy éve nem tud felmutatni.

A TKI index decemberben alacsonyabb volt a szolgáltatási szektor konjunktúraindexénél (-1 pont), meghaladta ugyanakkor a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-7 pont), valamint jelentősen meghaladta az építőipar (-18 pont) és a kereskedelem (-15 pont) indexét.

Amennyiben a 2023 decemberi TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival (2022. december), jelentős javulást tapasztalunk. Igaz ez egyrészt a szektor mindhárom alszektorára (legnagyobb mértékben az egyéb turisztikai szektorra), másrészt minden méretcsoportra (főként a 3-5 fős cégekre), harmadrészt pedig a TKI index mindegyik alindexére (melyek közül legnagyobb mértékben a működési költségek megítélése javult).

Novemberben a turisztikai cégek 31%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 67%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2% jelzett. A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 23%-a növekedést, 33%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 17% vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, 33%-uk pedig visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 45%-a vár ügyfélforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, 10%-uk pedig visszaesést prognosztizál

Forrás: Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)

 

 
 
 
  TOVÁBB A TELJES CIKKRE  
 
 

 
 

NEMZETI AGROTURISZTIKAI STRATÉGIA KONFERENCIA

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet megbízásából, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Kislépték Egyesülettel, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével partnerségben megkezdte a nemzeti agroturisztikai stratégia kidolgozását.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

III. RÖVID ÉLELMISZER-LÁNC EXPO és KONFERENCIA

A Kislépték Egyesület főszervezésében, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében 2024. február 29-én megrendezésre kerülő III. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expo és Konferenciára várják az érdeklődőket. 

TOVÁBBI RÉSZLETEK
 
 

 
 

KÉT MAGYAR VÁROSRA IS SZAVAZHATUNK

Az ITB Berlinen megrendezett fenntarthatósági díjátadón idén két magyar település is esélyt kapott, hogy közönségdíjas lehessen.

RÉSZLETEK

LEGFONTOSABB TRENDEK A MUNKAERŐPIACON

Növekedni fog a munkaerő iránt kereslet, a foglalkoztatás 2024-ben enyhén bővülhet. Az év azonban bőven tartogat kihívásokat.

RÉSZLETEK

TÉLI SZÜNET STATISZTIKAI SZEMPONTBÓL

A főváros után a Balaton, valamint a Mátra-Bükk térsége volt a legnépszerűbb úticél a vendégek körében december 22. és január 7. között.

RÉSZLETEK

CSÚCSOTT DÖNTÖTTEK A SZÉP-KÁRTYA KÖLTÉSEK

A tavalyi évben a munkavállalók SZÉP-kártyáira feltöltött összegek infláció felett, 25%-kal növekedtek 2022-höz képest és elérték a 445 milliárd forintot. 

RÉSZLETEK
 
 

FALUSI PORTÉKÁK - KUPONKÓD TAGOKNAK

 
 
 
 
 
 

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 

 
 

ELÉRHETŐSÉGEINK:

TOVÁBBI HÍREK:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva!