SZAKMAI HÍRLEVÉL - FEBRUÁR

FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
 
 
 
   
  Egerszalók - képzés tanulmányút  
 
  Malajziai együttműködés kezdete  
 
  Utazás Kiállítás 2024  
 
  Hírek a falusi turizmusról  
 
 
 

MALAJZIAI EGYÜTTMŰKÖDÉS

A magyarországi falusi turizmus példaként szolgál sok ország számára, így Malajziának is.  2024. február 22-én vendégül látta Szövetségünket, Francisco Munis, Malajzia nagykövete. A találkozás célja a falusi turizmusról történő közös gondolkodás volt. Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy Szövetségünkkel kívánnak együtt dolgozni!

TELJES CIKK

EGERSZALÓK - TANULMÁNYÚT

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által szervezett "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzés hagyományosan az elméleti órák után egy „Jó gyakorlattal” zárul. Célja, hogy a hallgatók az online órákat követően megismerjék egymást és kapcsolatot építsenek. Múlt héten szombaton, Egerszalókon jártunk, ahol a nevezetességek mellett szálláshelyek kerültek megtekintésre.

TELJES CIKK
 
 

LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN KÉPZÉS

 
 
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel, szeretnénk indítani az év további részében is csoportot, így jelentkezni már lehet a következőre. 
Jelentkezzen minél előbb a kepzes@falusiturizmus.hu címen, hiszen a következő tanfolyamra is telnek be a helyek!
Szeretne egy rugalmas, gyakorlatorientált képzésen részt venni? 
A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzésünk 70 órás, mindössze 5 hét alatt elvégezhető! 
Az órák online lesznek tartva pénteken délutánonként és szombatonként. 

Ár: 90 000 Ft (a díj minden költséget tartalmaz)

 
  • Online képzés, Teams rendszeren keresztül
  • Órák péntek délután és szombaton egész nap
  • 5 hét alatt elvégezhető, melyben a vizsga is megtörténik
  • Minden leadott anyagot a hallgatókkal megosztunk

 


 
 
 
  JELENTKEZEM  
 
 

LEGYEN A TAGUNK 2024-BEN!

Legyen Ön is Tagja Szövetségünknek, csatlakozzon hozzánk!

Amennyiben nem találja megyéjét a felsorolásban, van egy jó hírünk! Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt! Tud csatlakozni a Központi Irodánkhoz, mellyel tudja érvényesíteni többek között az Artisjus kedvezményt! Kérje a FATOSZT tagságot minél előbb! Bármi kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal! 
2024. január 1-től létesítsen közvetlen tagsági viszonyt a FATOSZ-szal, így különösen megéri!

PÁRTOLÓ TAGSÁG FELTÉTELEI

ARTISJUS KEDVEZMÉNY

Ön tudta?
Amennyiben televízió vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson, akkor azután jogdíjat kell fizetni. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség! A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magánszálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs.
FATOSZ TAGOKNAK KIEMELT KEDVEZMÉNY jár, 12 hónap helyett csak 4 hónapot kell fizetni, jól hangzik, igaz? Ha még nem tagja Szövetségünknek, de szeretne csatlakozni, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu
RÉSZLETEK
 
 

TURIZMUSFEJLESZTÉSI HOZZÁJÁRULÁS - (TFH) - HASZNOS INFORMÁCIÓK

 
 
 
Mekkora az adó?

4%-os adó, melyet a bevétele után kell fizetni. Az adó alapja az egyéb adókkal csökkentett jövedelem, tehát amennyiben a számlán külön szerepel szállásdíj és ifa (esetleg áfa is) - tehát nem egyben számláz mindent - akkor az adó alapja csak a szállásdíj lesz. Vagyis például az ifa-ra és az áfa-ra nem kell fizetni a hozzájárulást.
Kinek és hogyan kell fizetni?

Állami adó, vagyis a NAV-nak fizetendő a 10032000-01079122 NAV Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételi számlára. A közleménybe az adószámot szükséges beírni. 
A bevallás és a fizetés gyakorisága

Az adót be is kell vallani, a bevallás gyakorisága az áfabevallás gyakoriságához igazodik. Tehát amennyiben nincs havi, vagy negyedéves áfabevallási kötelezettsége, akkor tárgyévet követő év február 25-ig kell megállapítani, befizetni és bevallani az egész éves összeget. Havi áfa bevallóknak ugyanez havi bevallás és fizetési kötelezettség és tárgyhót követő hónap 20-áig kell megtenni.

Mi a bevallás és a befizetés határideje?

Az éves bevallóknak a 2023-as évről 2024. február 26-ig, ebben a bevallásban a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjának megállapításakor nem kell figyelembe venni a 2023. január 1. és 2023. március 31. közötti időszakot.

 
 
 
  TOVÁBBI INFORMÁCIÓK  
 
 

JANUÁRI TURIZMUS KONJUNKTÚRA INDEX

 
 
 

A Turizmus Konjunktúra Index januárban növekedést mutatott az egy évvel korábbi mutatókhoz képest mind a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás illetve az egyéb turisztikai szektor területén, ezzel javítva a turisztikai cégek várakozásait.

A Turizmus Konjunktúra Index (TKI) információt biztosít piac és a közvélemény számára a közeljövőben várható trendekről. Mérését és publikálását a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a GKI Gazdaságkutató Zrt. közösen végzi.

A TKI index 2024. januárban +3 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak érzékelik. Az index értéke jelentősen, 9 ponttal nőtt az év első hónapjában (mely az index mérésének kezdete óta a második legnagyobb növekedés), ezzel jelentősen, 21 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét. A szálláshely-szolgáltatásban jelentősen nőtt az index, míg a vendéglátásban közepes mértékben, az egyéb turisztikai szektorban pedig kis mértékben emelkedett.

A szálláshely-szolgáltatásban ezzel megközelítette a mindenkori legmagasabb értékét, míg a vendéglátásban a pozitív elmozdulás ellenére még mindig nem érte el a semleges szintet (0 pontot), amely felett legutóbb még 2022. júniusban állt az index értéke.

A TKI index januárban magasabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexénél (-1 pont). Emellett meghaladta a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-8 pont), valamint jelentősen meghaladta az építőipar (-17 pont) és a kereskedelem (-16 pont) indexét.

Amennyiben a 2024. januári TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival (2023. január), jelentős javulást tapasztalunk. Igaz ez egyrészt a szektor mindhárom alszektorára, másrészt minden méretcsoportra, harmadrészt pedig a TKI index mindegyik alindexére. 

A turisztikai cégek 63%-a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan, e költségnövekedés átlagosan 22%-ot tett ki. A cégek 56%-a számolt be szolgáltatási árainak növekedéséről az elmúlt 3
hónapra vonatkozóan. Az áremelkedés átlagosan 11%-ot tett ki. Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló januárban kissé nyílt. A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a
szállásadók 53%-a növekedést, 15%-uk pedig visszaesést vár a vendégéjszakák számában (a többiek nem várnak változást). A vendéglátásban működők közül 29% vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 27%-uk visszaesést vetít előre, míg az egyéb turisztikai szektorban ezek az arányok33%-ot, illetve 6%-ot mutatnak.

Forrás: Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)

 
 
 
 
  TELJES CIKK  
 
 

UTAZÁS KIÁLLÍTÁS +

Megnyílt a 46. Utazás Kiállítás a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban csütörtökön. Vidéki turizmus katalógusunk megtalálható a belföldi díszvendég, Békés vármegye standjánál! A kiállítás vasárnapig várja az érdeklődőket. 

TELJES CIKK

WALK&QUIZ - INNOVATÍV TURISZTIKAI ALKALMAZÁS

Az applikációval a szórakoztatás egy izgalmas rétegével bővíthető a turisztikai élmény. Végigvezetheti a látogatókat minden látványosságon, gondoskodva arról, hogy a település minden szépségét megcsodálják.

TELJES CIKK

GUIDE ME EGYÜTTMŰKÖDÉS

Együttműködés kezdődött a Guide.Me-val. Hetente egy-egy vármegye falusi szálláshelyei jelennek meg az applikációban és a honlapon. A megjelenő leírásokat és szálláshely bemutatkozásokat saját honlapunkon is közzétesszük. 

TELJES CIKK
 
 

 
 

 
 

PÁZMÁND - SZAKMAI FÓRUM

Pázmánd település 2024. február 8-án szakmai beszélgetésre invitálta a térség turisztikai szolgáltatóit. A Velencei-tó és környéke turisztikailag frekventált terület, így a szolgáltatók közötti kapcsolat erősítése miatt a település vezetése egy közös beszélgetésre és tapasztalatcserére invitálta őket. Az előadók között Szövetségünk is jelen volt. 

TELJES CIKK

AGROTURISZTIKAI KONFERENCIA - BESZÁMOLÓ

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet megbízásából, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Kislépték Egyesülettel, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével partnerségben megkezdte a nemzeti agroturisztikai stratégia kidolgozását.

TELJES CIKK
 
 

AKADÁLYMENTES KÉRDŐÍV

 

 
A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának turizmus oktatói részvételével nemzetközi kutatás zajlik a fogyatékossággal élők turizmusban való részvételéről, annak problémáiról és lehetséges fejlesztéséről.

Céljuk, hogy ezen adatokkal egy olyan program kidolgozása történjen meg, amely támogathatja a döntéshozók, a turizmusban dolgozó alkalmazottak és vállalkozók tevékenységét a turizmus mindenki számára elérhetővé tételében, illetve olyan tananyagok fejlesztésében, amelyek a jövő szakembereit alkalmassá teszik a fogyatékossággal élő utazók igényeinek minél jobb kielégítésére.

Kérjük, segítsenek abban, hogy az alábbi linken elérhető, az akadálymentes turizmus fejlesztését segítő kérdőívet kitöltik! A válaszadás önkéntes. Minden kérdőív feldolgozása és kezelése anonim módon történik. A kérdőív kitöltése mintegy 10-15 percet vesz igénybe. A válaszokat bizalmasan kezelik, kizárólag a kutatás céljaira használják fel.

 
 
  KITÖLTÖM A KÉRDŐÍVET  
 
 

ORSZÁGJÁRÓ ESEMÉNYSOROZAT

 Kiállításokat, előadásokat és képzéseket magába foglaló programokat juttat el a Skanzen a hazai kistelepülésekre, országjáró eseménysorozata során. 

RÉSZLETEK

ÉLŐ ÖKOMÚZEUM

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos településeit.

RÉSZLETEK

DEBRECEN VÁROS BORA

Kihirdették a Debrecen város bora 2024 verseny nyerteseit, amelyekkel az elkövetkező egy évben a helyi hivatalos eseményeken találkozhatunk. 

RÉSZLETEK

IDÉN IS UTAZÁSRA KÖLTENÉNEK A MAGYAROK

A magyarok 63 %-nak vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki. 

RÉSZLETEK
 
 

FALUSI PORTÉKÁK - KUPONKÓD TAGOKNAK

 
 
 
 
 
 

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 

 
 

ELÉRHETŐSÉGEINK:

TOVÁBBI HÍREK:

 
 
 
 

Értékelje levelünket az alábbi képek egyikére kattintva!