SZAKMAI HÍRLEVÉL - MÁRCIUS

FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
 
 
 
   
  Malajziai turisztikai delegáció látogatása  
 
  Turisztikai Tanácsadó Testület alakulása  
 
  FATOSZ fennállásának 30 éves évfordulója  
 
  Hírek a hazai vidéki turizmusról  
 
 
 

MALAJZIAI TURISZTIKAI DELEGÁCIÓ LÁTOGATÁSA

A malajziai Sabah Turisztikai Hivatal Budapesten járt. A turisztikai delegáció 2024. március 9-12. között turizmust népszerűsítő missziót vállalt és fontosabb turisztikai szereplőkkel találkozott, tartott szakmai beszélgetést. A delegációt maga Sabah Turisztikai, Kulturális és Környezetvédelmi minisztere vezette, Datuk Christina Liew. A küldöttségben volt még a miniszterhelyettes, Datuk Joniston Bangkuai, a minisztérium állandó titkára, Josie Lai asszony és Sabah Turisztikai Hivatal vezérigazgatója, Julinus Jimit úr. A delegációt Malajzia magyarországi nagykövete, Francisco Munis kísérte. Szövetségünk szakmai prezentáció keretében mutatta be a hazai falusi turizmus helyzetét.

TELJES CIKK

TURISZTIKAI TANÁCSADÓ TESTÜLET

2024. március 12-én megalakult és megtartotta első ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, amely a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni. Üléseire a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben, negyedéves rendszerességgel kerül sor. Nagy Márton vezetésével az első ülést követően munkacsoportok alakulnak és turizmusszakmai anyagok kerülnek összeállításra, melyek célja a turizmusban jelen lévő problémák és fejlesztési lehetőségek megvitatása. A Testület tagja Szövetségünk elnöke, aki a FATOSZ képviseletében több szakmai szervezettel közösen dolgozik együtt. 

TELJES CIKK
 
 

KÖZGYŰLÉS SZAKMAI PARTNERÜNKNÉL

 
 
 
2024. március 20-án Szövetségünk meghívást kapott a Hévízi Szobakiadók Egyesületének közgyűlésére. Az évtizedek óta szakmai ismertség újabb szintre lépett, és a magán-és egyéb szálláshelyek piacán működő szobakiadókkal együttműködésben gondolkozunk. A fürdővárosok jelentős szereplői a hazai vidéki turizmusnak, így kötelességünk szakmai beszélgetéseket folytatni egymással. 
A közgyűlésen a Szövetség elnöke, Frankó Pál, röviden ismertette a FATOSZ tevékenységét és főbb feladatait. Kiváló szakemberekkel, jó kapcsolat köttetett, mely a jövőben is sikereket hozhat. 
 
 
 

FATOSZ 30. ÉVES SZAKMAI KONFERENCIA

Szövetségünk 2024-ben ünnepli fennállásának 30. évét. A kerek évforduló alkalmából szakmai konferencia kerül szervezésre. A szakmai konferencia kulcsmotívuma a FATOSZ 30 éves jubileumi szakmai találkozója, mottónk pedig: "Vidéki utazás a Kárpát-medencei hagyományok világába". A FATOSZ által szervezett jubileumi konferencia 2024. május 30-31-én kerül megrendezésre, melynek során számos izgalmas előadás, panelbeszélgetés várja a résztvevőket, továbbá több szakmai elismerés kerül kiosztásra. A rendezvény fő témája a Kárpát-medencei hagyományok és a hazai falusi turizmus fejlődése az elmúlt 30 évben.
TELJES CIKK

SZAKMAI CIKKEKKEL BŐVÜL AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS

Korábban beszámoltunk a szakmai együttműködésről a Guide.Me-vel. Ennek keretében minden héten bemutatjuk egy-egy vármegye TOP 15 szálláshelyet. Az elmúlt négy hétben megismerkedhettek az olvasók Békés, Veszprém, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye legjobb falusi szálláshelyeivel. 
A szálláshelyek mellett utazási ajánlások, szakmai tartalmak, falusi turizmushoz és a magyar hagyományokhoz köthető cikkek kerülnek megjelenítésre az applikációban, melyeket mi honlapunkon is olvashatnak. Töltse le a Magyarország a zsebedben turisztikai applikációt és fedezze fel hazánk kincseit!
TELJES CIKK
 
 

LEGYEN A TAGUNK 2024-BEN!

Legyen Ön is Tagja Szövetségünknek, csatlakozzon hozzánk 2024-ben!

Amennyiben nem találja vármegyéjét a felsorolásban, van egy jó hírünk! Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt! Ebben az esetben csatlakozzon a Központi Irodánkhoz, mellyel tudja érvényesíteni többek között az ARTISJUS kedvezményt! Kérje a FATOSZT tagságot minél előbb! Bármi kérdés felmerül, forduljon hozzánk bizalommal! 
2024. január 1-től létesítsen közvetlen tagsági viszonyt és értesüljön a legfrissebb hírekről közvetlenül!

PÁRTOLÓ TAGSÁG FELTÉTELEI

ARTISJUS KEDVEZMÉNY 2024-BEN

Ön tudta?

Amennyiben televízió vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson, akkor azután jogdíjat kell fizetni. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség! A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magán vagy egyéb szálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs (falusi szálláshelyeknek is).
FATOSZ tagoknak KIEMELT kedvezmény jár, 12 hónap helyett csak 4 hónapot kell fizetni. Ha még nem tagja Szövetségünknek, de szeretne csatlakozni, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu
RÉSZLETEK
 
 

LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN KÉPZÉS

 
 
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel hamarosan újabb csoportot indítunk! A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzésünket az elmúlt években több százan végezték el. Itt az ideje, hogy megújult formában is lehetőséget biztosítsunk. Az előkészületek és a megújulás miatt a következő tanfolyamot nyáron indítjuk, melynek időpontjait a következő hírlevélben/hírlevelekben közöljük.
Készülünk újabb tematikákkal, továbbá egyéni tanulást biztosító lehetőségekkel is.
A képzésre a jelentkezés folyamatos, az alábbi online űrlap kitöltésével: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvQFOrTMirLY4tBeIBrAz1NpnLC2XLOqncNZqdE50ECkvvag/viewform
A kitöltéssel egyidejűleg jelezze a részvételi szándékot az alábbi e-mail címen: kepzes@falusiturizmus.hu
A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzésünk 70 órás, mindössze 5 hét alatt elvégezhető! 
A nyári alkalmakon az órák online lesznek tartva pénteken délutánonként és szombatonként. 

Ár: 90 000 Ft (a díj minden költséget tartalmaz)

Miért érdemes most jelentkezni a képzésre?  
  • Online képzés, Teams rendszeren keresztül - bárhol tud csatlakozni az órához, nincs helyhez kötve
  • Órák péntek délután és szombaton egész nap kerülnek megtartásra
  • 5 hét alatt elvégezhető a teljes képzés, melyben a vizsga is benne van 

 
 
 
  JELENTKEZEM  
 
 

TAKARÍTSON MEG JELENTŐS ÖSSZEGEKET A NAPENERGIA OPTIMÁLIS KIHASZNÁLÁSÁVAL

 
 
 
A Planergy kiszámolja, hogy pontosan milyen berendezésekre van szüksége: Önnek nincs más dolga, mint várni a gyors profitot!

A szálláshelyeken sokféle eszköz fogyasztja az áramot: hűtés, konyha, szórakoztató elektronika, esetenként elektromos fűtés és vízmelegítés, nem beszélve a wellness opciókról. Ezért a turisztikai szolgáltatók energetikai optimalizálásában hatalmas potenciál rejtőzik a tulajdonosok számára.

A Planergy az elektromos áram szakértője: szimulációs szolgáltatásunk pontosan kiszámolja, milyen napelemekre és akkumulátorra van szükség ahhoz, hogy a beruházás minél gyorsabban megtérüljön és évtizedekig termelje Önnek az extra profitot, amit a jelentős megtakarítás eredményez! Mindezt FATOSZ-tagok számára exkluzív kedvezménnyel!

1. ábra - Délben a napelem többet termel, mint amire szükség van, a felesleg elvész, pedig este már jól jönne!

 

A szálláshelyeken sokféle eszköz fogyasztja az áramot: hűtés, konyha, szórakoztató elektronika, esetenként elektromos fűtés és vízmelegítés, nem beszélve a wellness opciókról.

Ezért a turisztikai szolgáltatók energetikai optimalizálásában hatalmas potenciál rejtőzik a tulajdonosok számára.

A Planergy az elektromos áram szakértője: szimulációs szolgáltatásunk pontosan kiszámolja, milyen napelemekre és akkumulátorra van szükség ahhoz, hogy a beruházás minél gyorsabban megtérüljön és évtizedekig termelje Önnek az extra profitot, amit a jelentős megtakarítás eredményez! Mindezt Fatosz-tagok számára exkluzív kedvezménnyel!

 

Önnek nincs más dolga, mint:

1. Lekérdezni 15 perces fogyasztási adatait szolgáltatójától,

2.  Elküldeni azokat egy .xls fájlban a sales@planergy.hu e-mail címre,

3. Az e-mail tárgyában ezzel a kuponkóddal: FT24- ez 10% kedvezményt biztosít Önnek!

 

A napenergia önmagában is jó segítség, de az erejét az akkumulátor segít igazán jól kihasználni!

Az ipari fogyasztók (50 kWp felett) számára az áram drága mulatság, ráadásul a visszatáplálásra nincs lehetőség - ezért akkumulátor nélkül a napelemek feleslegesen dolgoznak a nyári csúcsban. Ez rontja a megtérülést! 


2. ábra - Éves szinten nyáron a legmagasabb a termelés, a fogyasztás nem tudja lekövetni

 

Az akkumulátorok beállításával tiszta, fenntartható, és akár többszörösen megtérülő rendszerrel turbózhatja fel vállalkozása versenyképességét!

 

A szimuláció listaára 295.000 forint, ezt most 10% kedvezménnyel kínáljuk a Szövetség tagjainak.

Szeretne többet megtudni rólunk és szolgáltatásainkról? 

Kattintson ide: https://planergy.hu

 

 
 
 
  TELJES CIKK  
 
 

FEBRUÁRBAN KISSÉ ROMLOTTAK A TURISZTIKAI CÉGEK VÁRAKOZÁSAI

 
 
 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2024. februárban +1 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket stagnálónak érzékelik. Az index értéke kis mértékben, 2 ponttal csökkent az év második hónapjában, ezzel 4 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét (tavaly épp februárban ugrott meg jelentősen az index értéke). A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban alig változott az index, míg az egyéb turisztikai szektorban közepes mértékben csökkent. 

A szálláshely-szolgáltatásban ezzel továbbra is a mindenkori legmagasabb értéke (+9 pont) közelében áll, míg a vendéglátásban a nagyon enyhe pozitív elmozdulás ellenére még mindig nem érte el a semleges szintet (0 pontot), amely felett legutóbb 2022. júniusban állt az index értéke.

A TKI index februárban éppen megegyezett a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúra-indexével (+1 pont). Emellett jóval meghaladta a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-9 pont), valamint az ipar (-12 pont) az építőipar (-22 pont) és a kereskedelem (-11 pont) indexét.

Amennyiben a 2024 februári TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival, javulást tapasztalunk. A szektor alszektorai közül a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás indexe javult éves összehasonlításban, míg az egyéb turisztikai szektoré kissé romlott. Emellett minden méretcsoportban javulás következett be 2023 februárjához képest. Mindeközben a TKI index alindexei közül négy javult, a működési költségek megítélése azonban egyedüli alindexként romlott.

A turisztikai cégek 52%-a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten, 44% esetében nem változtak e költségek, míg 4% jelzett csökkenést. A működési költségek az elmúlt 3 hónapban az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 20%-kal nőttek a szektorban. Ehhez mérten az áremelkedés átlagosan 10%-os volt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 34%-a növekedést, 7%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 31% vár vendégforgalom növekedést, 10%-uk pedig visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 46%-a vár ügyfélforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 9%-uk visszaesést prognosztizál.

Forrás: VIMOSZ

 
 
 
  TELJES CIKK  
 
 

 
 

 
 

MÁRCIUS 25-I HOSSZÚ HÉTVÉGE TELJESÍTMÉNYE

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét. A legtöbbet a főváros és a fürdőhelyek szálláshelyei profitáltak. 

RÉSZLETEK

ÁTADTÁK A HELYREÁLLÍTOTT BOLDOGKŐI VÁRAT

A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján.

RÉSZLETEK

VÉGE A PUBLIC-VIEWING-NAK, TILOS A KAMERA HASZNÁLATA

Az Airbnb teljes mértékben megtiltja a kamerák használatát a szálláshelyeken. Korábban engedélyezett volt a nem privát helyiségekben, azonban ennek vége április 30-tól.

RÉSZLETEK

BRINGÁS TOJÁSVADÁSZAT ÉS NYÚLFUTAM A BALATONNÁL

A Húsvéthoz kapcsolódóan egyre több programot szerveznek a balatoni régióban: idén több mint ötven kreatív és érdekes program várja a turistákat az ünnepi időszakban.

RÉSZLETEK
 
 

FALUSI PORTÉKÁK - KUPONKÓD TAGOKNAK

 
 
 
 
 
 

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 

 
 

ELÉRHETŐSÉGEINK:

TOVÁBBI HÍREK:

 
 
 
 

ÉRTÉKELJE HÍRLEVELÜNKET AZ ALÁBBI KÉPEK EGYIKÉRE KATTINTVA!