SZAKMAI HÍRLEVÉL - ÁPRILIS

FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
 
 
 
   
  Elindult a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia megújítása  
 
  Falusi turizmus rovat az applikációban  
 
  ARTISJUS kedvezmények falusi szálláshelyeknek  
 
  Hírek a hazai vidéki turizmusról  
 
 
 

FINNORSZÁGBÓL ÉRKEZTEK TANULMÁNYÚTRA HAZÁNKBA TURISZTIKAI SZAKEMBEREK

 
 
 

2024. április 14-16. között Finnországból érkezett hazánkba Aalto Kimmo és Eilja Mansikkamäki szakmai tanulmányútra. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége április 16-án látta vendégül a delegáció tagjait. A találkozóra Cserkeszőlőn került sor, egy autentikus falusi szálláshelyen. A szakmai találkozó helyszínét a Győri Lovastanya Cserkeszőlő biztosította. 

 

 

 
 
 
  TELJES CIKK  
 
 

ÚJABB JELENTŐS TÁMOGATÁS SEGÍTI A TURIZMUST

Magyar Turisztikai Ügynökség és a szolgáltatók javaslata alapján a Magyar Kormány újabb, 15 milliárd forintos keretösszegű, A turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati támogatási program indításáról határozott. A korábbi sikeres pályázatokra építve ismét vissza nem térítendő támogatást hívhatnak le egyes területek. A forrásokat a vidéki vendéglátó-üzletek energiahatékonyságát célzó beruházásokra és eszközbeszerzésre, a Tourinformok korszerűsítésére és a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzésére és népszerűsítésére lehet fordítani. A széleskörű programok hozzájárulnak a hazai vidéki gazdaság élénkítéséhez, a vidéki Magyarország turisztikai szolgáltatási színvonalának emeléséhez, a szolgáltatási paletta szélesítéséhez.

TELJES CIKK

ELINDULT AZ NEMZETI TURIZMUSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA

Az élesedő nemzetközi verseny és a váratlan események miatt a forgalomélénkítés jelentősége a korábbiaknál is hangsúlyosabbá vált. Mindez indokolttá tette a stratégia felülvizsgálatát. A Magyar Turisztikai Ügynökség ezúttal olyan témákban méri fel a szakma prioritásait és hallgatja meg ötleteit, amelyek segíthetik a proaktív forgalomélénkítés és az ágazat „válságállóságának, ellenállóképességének” még hatékonyabbá tételét, illetve a vállalkozások működési környezetének versenyképességét. Így a Magyar Turisztikai Ügynökség arra kéri a turisztikai szakembereket, hogy a szakmai szervezeteken keresztül egy kérdőív kitöltésével adjanak visszajelzést a stratégia felülvizsgálatához.

TELJES CIKK
 
 

A BEREGI KÖR LETT AZ ÉV KERÉKPÁRÚTJA

Az Év Kerékpárútja címet olyan útvonal nyerheti el, amely vonzó érdekességgel hívogatja a turistákat, jó az útminőség, és biztonságosan lehet rajta tekerni. Idén is közönségszavazás döntötte el az Év Kerékpárútja nyertesét. A pályázati időszakban a kerékpáros nagyközönség jelölhette a bringautakat – ebből szakmai zsűri választotta ki azt a 11-et, amelyre április 24-ig lehetett szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán. 

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára között több tucat ajánlás érkezett, melyekből kiválasztották a 11 döntőst. A nagyközönség szavazatai döntöttek a végső nyertesről. A végleges eredmény pedig a következőképp alakult a 11 versenyző pályázat között.

TELJES CIKK

ÚJABB SZÁLLÁSHELYEK ÉS CIKKEK ÉRHETŐK EL

Folytatódik az együttműködés a Guide.Me-vel a Magyarország a zsebedben turisztikai applikáción belül. A szakmai együttműködés keretén belül "Falusi turizmus" rovat jött létre, melyet Önök is megtekinthetnek. A szálláshelyeken túl cikkeket is közzéteszünk, amik jellemzően a falusi turizmusra való ösztönzésben jelennek meg. Népi hagyományokról, népviseletről, falusi népszokásokról olvashatnak a hétről-hétre megjelenő cikkekben.
Töltse le a Magyarország a zsebedben turisztikai applikációt és fedezze fel hazánk kincseit! 
Az elmúlt hetekben megismerhették már Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Baranya, Bács-Kiskun és Nógrád vármegye TOP15 falusi szálláshelyét. Keressék fel Önök is a falusi turizmus legjobb helyeit, látogassanak el falusi szálláshelyekre! Bízunk benne, hogy az együttműködés hosszú távon hozzájárul a falusi turizmus fellendítéséhez és a szálláshelyszolgáltatók számára is gyümölcsözőnek bizonyul.
TELJES CIKK
 
 

LEGYEN A TAGUNK 2024-BEN!

Legyen Ön is Tagja Szövetségünknek, csatlakozzon hozzánk 2024-ben!

Amennyiben nem találja vármegyéjét a felsorolásban, van egy jó hírünk! Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt! Ebben az esetben csatlakozzon a Központi Irodánkhoz, mellyel tudja érvényesíteni többek között az ARTISJUS kedvezményt! Kérje a FATOSZT tagságot minél előbb! Bármi kérdés felmerül, forduljon hozzánk bizalommal! 
2024. január 1-től létesítsen közvetlen tagsági viszonyt és értesüljön a legfrissebb hírekről közvetlenül!

PÁRTOLÓ TAGSÁG FELTÉTELEI

ARTISJUS KEDVEZMÉNY 2024-BEN

Ön tudta?

Amennyiben televízió vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson, akkor azután jogdíjat kell fizetni. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség! A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magán vagy egyéb szálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs (falusi szálláshelyeknek is).
FATOSZ tagoknak KIEMELT kedvezmény jár, 12 hónap helyett csak 4 hónapot kell fizetni. Ha még nem tagja Szövetségünknek, de szeretne csatlakozni, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu
RÉSZLETEK
 
 

LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN KÉPZÉS

 
 
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel hamarosan újabb csoportot indítunk! A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzésünket az elmúlt években több százan végezték el. Itt az ideje, hogy megújult formában is lehetőséget biztosítsunk. Az előkészületek és a megújulás miatt a következő tanfolyamot nyáron indítjuk, melynek időpontjait a következő hírlevélben/hírlevelekben közöljük.
Készülünk újabb tematikákkal, továbbá egyéni tanulást biztosító lehetőségekkel is.
A képzésre a jelentkezés folyamatos, az alábbi online űrlap kitöltésével: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvQFOrTMirLY4tBeIBrAz1NpnLC2XLOqncNZqdE50ECkvvag/viewform
A kitöltéssel egyidejűleg jelezze a részvételi szándékot az alábbi e-mail címen: kepzes@falusiturizmus.hu
A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzésünk 70 órás, mindössze 5 hét alatt elvégezhető! 
A nyári alkalmakon az órák online lesznek tartva pénteken délutánonként és szombatonként. 

Ár: 90 000 Ft (a díj minden költséget tartalmaz)

Miért érdemes most jelentkezni a képzésre?  
  • Online képzés, Teams rendszeren keresztül - bárhol tud csatlakozni az órához, nincs helyhez kötve
  • Órák péntek délután és szombaton egész nap kerülnek megtartásra
  • 5 hét alatt elvégezhető a teljes képzés, melyben a vizsga is benne van 

 
 
 
  JELENTKEZEM  
 
 

ELÉRHETŐEK A MÁRCIUSI TURIZMUS KONJUNKTÚRA INDEX EREDMÉNYEI

 
 
 

A márciusi TKI Index arra mutat rá, hogy a turizmus cégei kedvezőbb helyzetben vannak, mint a többi szektor vállalkozásai.

A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel nyújtva információt a közeljövőben várható trendekről.

Márciusban a turizmusban működő cégek helyzetüket stagnálás közelinek érzékelték (az index értéke -2 pont volt a -100 és +100 közötti skálán értelmezve). A TKI index közel megegyezett a GKI EU számára végzett konjunktúra-kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexével, meghaladta ugyanakkor nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-5 pont). Emellett magasabb volt az ipar (-6 pont), jóval magasabb az építőipar (-20 pont) és a kereskedelem (-13 pont) indexénél – közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).

Az elmúlt három hónapban nem változott a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt (az előző év azonos időszakához képest). Az elmúlt hónaphoz képest azonban 2 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan +6 pontot mértek, mely azt jelenti, hogy a cégek állománya az egy évvel ezelőttihez képest várhatóan bővülni fog.

Márciusban a turisztikai cégek 58%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra (az előző év azonos időszakához mérten), 36%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 6% jelzett. Az áremelkedés előző év azonos időszakához mért átlaga február után márciusban is 10%-os volt. A működési költségek emelkedése (+17%) és a szolgáltatási árak növekedése közötti olló márciusban tovább zárult (legutóbb 2022 októberében volt ennél kisebb a különbség).

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 26%-a növekedést, 66%-uk stagnálást, 8%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 21% vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 69% stagnálást, 10%-uk pedig visszaesést vetít előre.

Az egyéb turisztikai szektorban működők 14%-a vár ügyfélforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 86%-uk stagnálást prognosztizál. Visszaesést senki sem vár.

Forrás: VIMOSZ

 
 
 
  TELJES CIKK  
 
 

 
 

 
 

DRÁVAMENTI HAGYOMÁNYOK HÁZA

Átadásra került a Baranya vármegyei Felsőszentmártonban létrehozott horvát nemzetiségi múzeumként és faluházként működő Drávamenti Hagyományok Háza.

RÉSZLETEK

SAKURA DÍJATT KAPOTT PARTNERÜNK

A napokban újabb országos elismerést kapott Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyedi kistermelő-kézműves üzlete, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesülete.

RÉSZLETEK

MAJÁLISSAL KÖSZÖNTIK AZ ERDŐT

Kirándulások, kiállítások, szórakoztató programok várják a közönséget május 1-jén a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ idegenforgalmi szezonnyitó rendezvényén, invitálnak a szervezők.

RÉSZLETEK

ÚJ GOOGLE FUNKCIÓ TÁMOGATJA AZ UTAZÁST

A Húsvéthoz kapcsolódóan egyre több programot szerveznek a balatoni régióban: idén több mint ötven kreatív és érdekes program várja a turistákat az ünnepi időszakban.

RÉSZLETEK
 
 

FALUSI PORTÉKÁK - KUPONKÓD TAGOKNAK

 
 
 
 
 
 

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 

 
 

ELÉRHETŐSÉGEINK:

TOVÁBBI HÍREK:

 
 
 
 

ÉRTÉKELJE HÍRLEVELÜNKET AZ ALÁBBI KÉPEK EGYIKÉRE KATTINTVA!