SZAKMAI HÍRLEVÉL - JÚNIUS

FALUSI ÉS AGROTURIZMUS ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
 
 
 
   
  Új tisztségviselők a FATOSZ-nál  
 
  Célkeresztben a szálláshelyek  
 
  Jelentős ARTISJUS kedvezmények  
 
  Hírek a hazai turizmusról  
 
 
 

TISZTSÉGVISELŐ VÁLASZTÁS A FATOSZ-nál

2024. május végén tartotta meg a FATOSZ éves, rendes közgyűlését, mely kiegészült idén a tisztségviselők választásával. A közgyűlésen az elnöki, alelnöki tisztségek mellett az Ellenőrző Bizottság tagjai is megválasztásra kerültek. Az elnök továbbra is Frankó Pál. Emellett az alelnökök az alábbi személyek: 
Koroknai Béla Sándor
Nagy - Róth Éva 
Kanyóné Danó Tímea
Benkovics László 
dr. Szabó Géza
Csillagné Szintai Zsuzsanna 
TELJES CIKK

BELHÁBORÚ A TURIZMUSBAN, CÉLKERESZTBEN A KISEBB SZEREPLŐK?

Az Index cikkében próbálta felgöngyölíteni, hogy milyen ok húzódhat a konfliktus mögött, mely  a turizmus különböző szegmenseit képviselő érdekvédelmi szervezetek között alakult ki.
Az Index forrásai szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetésével idén márciusban megtartott Turisztikai Tanácsadó Testület alakuló ülésén egyes érdekképviseletek részéről elhangzott, hogy „a magán- és egyéb szálláshelyek további szabályozására van szükség”.
Több érintettet megkerestek a témában, köztük a FATOSZ elnökét, Frankó Pált is.
TELJES CIKK
 
 

FOLYTATÓDIK A SZAKMAI PÁRBESZÉD A NEMZETI TURIZMUSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FRISSÍTÉSÉRŐL

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia megújításának első lépéseként kérdőíves felmérést végzett a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy feltérképezze az ágazat szereplőinek prioritásait és javaslatait. 
A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia (NTS) megújításával a Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy közös gondolkodással, hosszú távra fektesse le a turizmus növekedésének előfeltételeit. A digitális ökoszisztéma annyit változott az elmúlt két-három évben, hogy már csak ennek a területnek a változása is indokolja a finomhangolást. Az alapvetően változatlan fő stratégiai célok teljesítését ‒ 50 millió vendégéjszaka, 16 százalékos GDP-hozzájárulás ‒ viszont csak úgy lehet elérni a folyamatosan változó környezetben, ha szektor szinten sikerül a stratégiai lépéseket pontosítani.
A munka első lépéseként került sor április végén egy kérdőíves felmérésre. A felmérés kiértékelésének tapasztalatait Könnyid László vezérigazgató osztotta meg a Turizmus.com-mal.
TELJES CIKK

VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS LESZ ELÉRHETŐ A VENDÉGLÁTÓHELYEK SZÁMÁRA

A vidéki vendéglátó üzletek támogatása a harmadik eleme a kormány átfogó ágazati támogatási konstrukciójának, mely összességében 15 milliárd forintot biztosít a turizmus fejlesztésére és versenyképességének erősítésére.
A hazai vendéglátó üzletek mintegy kétharmadát adják Magyarország turisztikai bevételeinek, így versenyképességük javítása érdekében elsőként ők igényelhetik a vissza nem térítendő támogatást.
A lehetőség elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg május 27-től. A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon.
A pályázatonként elnyerhető 1 millió forintos forrást korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, valamint energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre használhatják fel az éttermek. A vidéki vendéglátóhelyek összesen 13 milliárd forintra pályázhatnak majd.
TELJES CIKK
 
 

TÖBB MAGYAR TERVEZ UTAZÁST IDÉN

Nagyjából két évvel a koronavírus-járvány okozta sokk után, úgy tűnik, mostanra helyreállt a magyarok utazási kedve. 

A koronavírus-járvány okozta sokk után mostanra tűnik úgy, hogy a magyarok utazási kezdve visszatért a járvány előtti szintre. Azonban a belföldi turizmus számára a folyamatosan emelkedő árak továbbra is komoly kihívást jelentenek. – derül ki egy friss Tárki-kutatásból, amely az Everguest megbízásából készült.

A válaszadók több mint fele (54%) egy alkalommal, több mint negyede (26%) két alkalommal, 11%-a három alkalommal, míg 9%-a négy vagy több alkalommal utazott az elmúlt évben több napra belföldre vagy külföldre. 

A magyarok körében továbbra is verhetetlen a Balaton, a válaszadók 76%-a szeretne idén a Balatonnál nyaralni.

TELJES CIKK

AZ ÉV EDDIGI LEGFORGALMASABB HOSSZÚ HÉTVÉGÉJE VOLT A PÜNKÖSDI

Idén pünkösdkor 280 ezer vendég közel 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken az NTAK adatai alapján.

A vendégéjszakák száma 6%-kal, a vendégeké pedig 4%-kal haladta meg a tavalyi pünkösdi időszakban mért értékeket.

A szálláshelyek pünkösdi forgalmának 61%-át a belföldi utazók adták. A mintegy 166 ezer hazai vendég több mint 320 ezer éjszakát töltött el a magyarországi szállásokon. A hazai utazók több mint 90%-a választott vidéki úti célt magának, ennek is köszönhetően az országos vendégforgalom közel 70%-ából ezek a szálláshelyek részesültek.

A hazai turisták elsősorban vidékre utaztak, a legnépszerűbb települések Balatonfüred, Gyula, Siófok és Hévíz voltak.

TELJES CIKK
 
 

LEGYEN A TAGUNK 2024-BEN!

Legyen Ön is Tagja Szövetségünknek, csatlakozzon hozzánk 2024-ben!

Amennyiben nem találja vármegyéjét a felsorolásban, van egy jó hírünk! Szövetségünknél közvetlenül is létesíthet tagsági viszonyt! Ebben az esetben csatlakozzon a Központi Irodánkhoz, mellyel tudja érvényesíteni többek között az ARTISJUS kedvezményt! Kérje a FATOSZT tagságot minél előbb! Bármi kérdés felmerül, forduljon hozzánk bizalommal! 
2024. január 1-től létesítsen közvetlen tagsági viszonyt és értesüljön a legfrissebb hírekről közvetlenül!

PÁRTOLÓ TAGSÁG FELTÉTELEI

ARTISJUS KEDVEZMÉNY 2024-BEN

Ön tudta?

Amennyiben televízió vagy bármely más zeneszolgáltatásra alkalmas eszköz segíti a vendégek kikapcsolódását a szálláson, akkor azután jogdíjat kell fizetni. A jó hír: kedvezményre és online ügyintézésre is van lehetőség! A zeneszolgáltatásért akkor is jogdíjat kell fizetni, ha a magán vagy egyéb szálláshelyen csak TV van, de például rádió nincs (falusi szálláshelyeknek is).
FATOSZ tagoknak KIEMELT kedvezmény jár, 12 hónap helyett csak 4 hónapot kell fizetni. Ha még nem tagja Szövetségünknek, de szeretne csatlakozni, jelezze e-mailben: info@falusiturizmus.hu
RÉSZLETEK
 
 

LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN KÉPZÉS

 
 
 
Hamarosan újabb csoportot indítunk! Legközelebb nyár végén, ősz elején indul a tanfolyamunk! A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzésünket az elmúlt években több százan végezték el. Itt az ideje, hogy megújult formában is lehetőséget biztosítsunk. Készülünk újabb tematikákkal, továbbá egyéni tanulást biztosító lehetőségekkel is.
A képzésre a jelentkezés folyamatos, az alábbi online űrlap kitöltésével: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvQFOrTMirLY4tBeIBrAz1NpnLC2XLOqncNZqdE50ECkvvag/viewform
A kitöltéssel egyidejűleg jelezze a részvételi szándékot az alábbi e-mail címen: kepzes@falusiturizmus.hu
A "Lehetőségek a falusi turizmusban" képzésünk 70 órás, mindössze 5 hét alatt elvégezhető! 
Az órák online lesznek tartva pénteken délutánonként és szombatonként. 

Ár: 90 000 Ft (a díj minden költséget tartalmaz)

Miért érdemes most jelentkezni a képzésre?  
  • Online képzés, Teams rendszeren keresztül - bárhol tud csatlakozni az órához, nincs helyhez kötve
  • Órák péntek délután és szombaton egész nap kerülnek megtartásra
  • 5 hét alatt elvégezhető a teljes képzés, melyben a vizsga is benne van 


 
 
 
  JELENTKEZEM  
 
 

POZITÍV KILÁTÁSOKAT MUTAT AZ ÁGAZATBAN A KÉTÉVES TKI

 
 
 
Kedvező képet mutat a turizmusról az ágazat szereplőinek várakozásait jelző, éppen kétéves Turizmus Konjunktúra Index, a szakértők szerint a szektorban további, érdemi növekedési potenciál van – hangozott el a mutató „születésnapja” alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón az a&o Hostelben.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index ez év májusában +4 ponton áll - ez azt jelenti, hogy az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak értékelték.

A szálláshely-szolgáltatásban 5 ponttal +3 pontra csökkent az index, a vendéglátásban nem változott (-2 ponton stagnált), míg az egyéb turisztikai szektorban 3 ponttal +13 pontra javult. Utóbbi alszektorban immár harmadik hónapja javul az index, s megközelítette ezzel a tavaly márciusi maximumát (+14 pont)

Az ágazati információhiány feloldása iránti igény és a Covid-19 utáni hatalmas bizonytalanság inspirálta a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) létrehozását, hiszen nagyon hiányzott egy kapaszkodó az ágazat mindenkori jövőbeni  teljesítményének megítéléséhez – mondta el köszöntőjében Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke azon az eseményen, melyet a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) és a Gazdaságkutató Zrt. (GKI) közösen szervezett. A kétéves idő igazolta előzetes várakozásaikat, hiszen egyre többen használják és hivatkoznak rá beszámolóikban és szakmai döntéseikben.

A szakmai elnök bízik benne, hogy az index az öt évben már meghatározó tényezőként fogja segíteni a döntéshozókat. Példaként kiemelte a munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban az előre jelző képességet. Jól látszik, hogy a covid során elveszett munkahelyek nem épültek teljes mértékben vissza, ugyanakkor idén először elindult a visszaáramlás a turizmusba, a munkaadók érdemi jelentkezők közül tudnak válogatni – emelte ki Gál Pál Zoltán. A változást a TKI is visszaigazolja, a foglalkoztatottak alakulásával kapcsolatban májusban +1 százalékon állt az index az előző év azonos időszakához képest.

„A mutató a foglalkoztatást tekintve negatív tartományban van a vendéglátásban (-4 pont), pozitív a szálláshely-szolgáltatásban és az egyéb turisztikai alszektorban (+5, illetve +2 pont)” – nyilatkozta.

Várakozásai szerint sikeres szezon előtt áll az ágazat, a feltételek adottak ahhoz, hogy a geopolitikai helyzet változatlansága esetén sok területen meghaladhassuk a 2019-es kiemelkedő évet.

A TKI célja havi gyakorisággal mérni a konjunktúra várható alakulását, és valós képet adni az ágazat szereplőinek várakozásairól – kezdte előadását Udvardi Attila, a Gazdaságkutató Zrt. (GKI) igazgatója. Utalt rá, hogy a mutatóban 3 alszektor (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, a turizmus egyéb területei) egyenlő arányban képviselteti magát. A szakember beszélt a mérés EU-kompatibilis módszertanáról, a kompozit mutató alindexeiről, gyakoriságáról, értelmezéséről és súlyozásáról is.

Az elmúlt időszakot több szakaszra lehet bontani: a felívelő, az energiaválság miatt pesszimista, majd bizakodó, 2023-ban stagnáló időszak után, 2023 decembere és 2024 májusa között ismét felívelő periódust tapasztalhatunk – emelte ki az előadó. Bár a gazdasági válság előtti optimizmust még nem érte el az index, de a folyamatokat látva erre minden esélye megvan. A szakma optimista állapotát a KSH adatai is megerősítik. 2024 májusában a TKI index mind a 3 alszektorban több ponttal magasabban van, mint az előző év azonos időszakában. Legnagyobb mértékben a 15 főnél nagyobb cégek tudták javítani várakozásaikat.

Forrás: turizmus.com

 
 
 
  TELJES CIKK  
 
 

 
 

 
 

ERDŐLÁTOGATÁSI TILALMAT RENDELTEK EL A GEMENCI ERDŐRE

A Gemenc Zrt. a június 14. és  június 30. közötti időszakban erdőlátogatási tilalmat rendel el a vagyonkezelésében lévő területeken, gyakorlatilag az egész Gemenci erdőre a közvetlen életveszély elhárítása érdekében.

RÉSZLETEK

MEGÉRKEZETT AZ EMMA (EGYSÉGES MENETREND MAGYARORSZÁGON)

Az EMMA az első olyan, integrált utazástervező platform Magyarországon, amellyel nemcsak a hazai vasúti és autóbuszos menetrendek válnak elérhetővé, hanem a járatok valós idejű adatai is.

RÉSZLETEK

SZIGORÚBB VERSENYSZABÁLYOK HATÁLYA ALÁ VONTA A BOOKINGOT AZ EU

Az Európai Bizottság felvette a Booking.com-ot azon digitális vállalatok listájára, amelyek méretüknél fogva szigorúbb versenyszabályok hatálya alá tartoznak.

RÉSZLETEK

INTERAKTÍV IDŐUTAZÁS A LADICS-HÁZBAN, GYULÁN

Megnyitották az eddig nem látogatható részeket is a látogatók előtt: a konyhát, a kamrát és a fürdőt, melyeket eddig be nem mutatott Ladics-tárgyakkal rendeztek be, és számos interaktív elemet helyeztek el.

RÉSZLETEK
 
 

FALUSI PORTÉKÁK - KUPONKÓD TAGOKNAK

 
 
 
 
 
 

Válogasson A Falusi Portékák rusztikus ajándék-, dísz- és használati tárgyai közül! 
A Falusi Portékák webboltot itt éri el: https://falusiporteka.hu

FATOSZ tagoknak 13% kedvezményt biztosítunk a vásárlásból, a Kosárban ezt a kuponkódot kell beírni: 356V267Z

A szállítási és fizetési díjakra, valamint az akciós termékekre nem vonatkozik a kedvezmény! Legyen Ön is falusi portékáink büszke tulajdonosa!

 

 
 

ELÉRHETŐSÉGEINK:

TOVÁBBI HÍREK:

 
 
 
 

ÉRTÉKELJE HÍRLEVELÜNKET AZ ALÁBBI KÉPEK EGYIKÉRE KATTINTVA!